zdjęcie chleba

Chleb owsiany ze słonecznikiem

Fajny przepis na chleb owsiany z chrupiąca skórką. Bardzo dobry z masłem. Zanim wystygnie połowy chleba już nie będzie 🙂 Polecam!

Czas przygotowania 2 godz. 10 min

Składniki  na rozczyn:

  • 35 g drożdży prasowanych (świeżych)
  • 2 łyżki mąki pszennej (450-650)
  • 0,5 szklanki letniej wody (około 120 ml)
  • 1 łyżeczka cukru

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki owsianej
  • 300 g mąki pszennej (typ 650)
  • 1 szklankę wody letniej (około 260 g)
  • 60 g  słonecznika
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy

Wykonanie:

W pierwszej kolejności robimy zaczyn. Do miski kruszymy drożdże i zalewamy 200 ml przegotowanej letniej wody. Następnie dodajemy dwie łyżki mąki pszennej oraz łyżeczkę cukru i wszystko dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się drożdży.  Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min, żeby drożdże zaczęły pracować. Jeżeli nie mamy ciepłego  miejsca w domu nagrzewamy piekarnik do 30-35°C i tam wkładamy nasz zaczyn na 15 min.

Po 15 min, gdy zaczyn ładnie pracuje dodajemy przesianą mąkę owsianą i pszenną, sól, pestki słonecznika, olej oraz szklankę wody letniej i wszystko dobrze mieszamy. Następnie nasze ciasto przerzucamy na stolnicę i wyrabiamy około 15 min. Gdy ciasto za bardzo nam się klei do rąk lub stolnicy podsypujemy mąką. Dobrze wyrobione ciasto konsystencją przypomina plastelinę.

Na koniec formujemy ładna kulę i  wkładamy nasze ciasto na chleb do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 – 1,5 godz. Po tym czasie ciasto  jeszcze raz musimy wyrobić przez około 5 min, żeby pozbyć  się powietrza.  Następnie bierzemy blaszkę do pieczenia (keksówkę) o wymiarach około 30 x 12 cm smarując ją lekko olejem roślinnym, posypujemy słonecznikiem i rozkładamy w niej ciasto równomiernie. Górę smarujemy wodą pędzelkiem lub spryskujemy wodą z atomizera, posypujemy  słonecznikiem. Tak przygotowaną blaszkę z naszym ciastem na chleb odstawiamy po raz kolejny w ciepłe miejsce na około 20-30 min, żeby ciasto podwoiło objętość. Tym razem trzeba uważać i pilnować ciasta, ponieważ nie możemy przesadzić z jego rośnięciem. Jeżeli ciasto za bardzo wyrośnie po włożeniu do piekarnika nasz chlebek opadnie.

Nasz chleb pieczemy w temperaturze 210°C przez około 30 min. Do piekarnika wkładamy naczynie z gorącą wodą, po to żeby nasza skórka chleba zrobiła się cienka i chrupiąca. Następnie, po 20 min, wyciągamy nasz chleb z blaszki i wkładamy do piekarnika, jeszcze na około 10 min, ale już bez formy jedynie na kratce z piekarnika, żeby chlebek podpiekł się ładnie z każdej strony.

Po wyciągnięciu z piekarnika chleb studzimy na kratce z piekarnika. Smacznego!



Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze