Bułki typu hot-dog Kategorie
   



PRZEPIS


Składniki:
Około 500g mąki pszennej (typ 450-650)
1,5 szklanki wody
40g drożdży prasowanych
1 łyżeczkę soli
1 łyżeczkę cukru
ziarna sezamu


Wykonanie:

Do miski wlewamy letnią wodę. Dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie do zaczynu wsypujemy mąkę 450g, oraz sól. Resztę mąki zostawiamy do podsypywania ciasta podczas wyrabiania. Wyrabiamy ręcznie około 15min. Ciasto zrobi się gładkie i nie będzie się kleić do stolnicy. Po wyrobieniu wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godz. w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.

Po wyrośnięciu ciasta ponownie wyrabiamy je (żeby pozbyć się powietrza) i formujemy podłużne walce, tak około 15 cm długości. Następnie rozpłaszczamy walec i dłuższe boki zawijamy do środka. Po środku gdzie ciasto się połączyło ściskamy palcem żeby nieco skleić końcówki.

Otaczamy w ziarnie sezamu i kładziemy na blachę do pieczenia, ale tak żeby łączenie bułeczek było pod spodem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15min - 30min żeby ciasto znów podrosło.

Gdy bułeczki podrosły nagrzewamy piekarnik do 200°C i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 20 -25 min, ale czas musimy sami kontrolować, bo zależy to od piekarnika - każdy inaczej grzeje. I tu najlepiej polegać na swoim doświadczeniu z piekarnikiem. Bułeczki muszą ładnie się zarumienić.

Po upieczeniu odstawiamy na kratce z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Smacznego!



Strona główna
Ciasta i słodkości(192)
Babki i babeczki(22)
Biszkoptowe(41)
Bez pieczenia(26)
Desery(14)
Na kruchym(17)
Serniki(25)
Pączki i ciastka(24)
Pozostałe(23)
Dania główne(61)
Zupy(18)
Pieczywo(35)
Sałatki i surówki(26)
Domowe wędliny(12)
Porady(19)
Informacje


.........................................................







Na kanał YouTube, gdzie prezentujemy nasze przepisy w formie filmu.

.........................................................





Podoba się przepis?
Udostępnij go znajomym na serwisach społecznościowych








.........................................................