Pulpety w sosie pomidorowym Kategorie
   



PRZEPIS


Składniki:
500g mięsa mielonego
1 jajko
6 łyżek bułki tartej
1 cebula
1 łyżeczka majeranku
100g przecieru pomidorowego
1 łyżeczka cukru
1.5 łyżki soli
pieprz, papryka ostra


Wykonanie:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, cebule trzemy na tarce i wyrabiamy masę na pulpety. Późnie formujemy je na kształt pulpetów wielkość około 3cm. Żeby mięso nam sie nie kleiło do rąk moczymy ręce wodą.

W dużym garnku gotujemy wodę. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy wcześniej zrobione pulpeciki. Gdy pulpety wypłyną na powierzchnie gotujemy jeszcze przez 15 min co jakiś czas mieszając.

Następnie do garnka z gotującymi się pulpetami dodajemy przecier pomidory. Ilość przecieru musimy sami wypróbować ponieważ każdy przecier jest inny. Kolor musi być ładny czerwony i oczywiście w smaku musi być dobry. Nasz sos zagęszczamy mąką z wodą doprawiamy papryką ostrą, dodajemy łyżeczkę cukru jeżeli sos jest kwaśny dodajemy więcej cukru, solimy do smaku i danie gotowe.



Strona główna
Ciasta i słodkości(192)
Babki i babeczki(22)
Biszkoptowe(41)
Bez pieczenia(26)
Desery(14)
Na kruchym(17)
Serniki(25)
Pączki i ciastka(24)
Pozostałe(23)
Dania główne(61)
Zupy(18)
Pieczywo(35)
Sałatki i surówki(26)
Domowe wędliny(12)
Porady(19)
Informacje


.........................................................







Na kanał YouTube, gdzie prezentujemy nasze przepisy w formie filmu.

.........................................................





Podoba się przepis?
Udostępnij go znajomym na serwisach społecznościowych






.........................................................