Deser z karmelizowanymi jabłkami

Kategorie




PRZEPIS


Składniki na 2 pucharki po 300 ml
Składniki na karmelizowane jabłka:
3 jabłka
2 łyżki miodu
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu

Składniki bitą śmietanę:
200 g śmietanki kremówki (30 lub 36%)
2 łyżki cukru pudru

Składniki na kasze mannę:
250 ml mleka
1 łyżka cukru
2 płaskie łyżki kaszy manny


Wykonanie:

Najpierw robimy kasze manną bo musi wystygnąć. Gotujemy mleko, dodajemy cukier. Kiedy mleko się zagotuje dodajemy kasze manną i gotujemy ją przez 3 min (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Cały czas mieszając. Odstawiamy z gazu i zostawiamy do wystudzenia.

Jabłka obieramy, kroimy na kosteczkę.

Patelnię stawiamy na gazie. Wrzucamy na nią jabłka, dodajemy miód, cynamon i cukier. Dusimy na patelni około 10 min, mieszając od czasu do czasu. Zostawiamy do przestudzenia.

Do miski wlewamy śmietankę (bezpośrednio wyjętą z lodówki) i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.

Pora złożyć deser.
Na spód pucharka wykładamy jabłka, na to kasze manną i bitą śmietanę (to już jedna warstwa). Składamy kolejną warstwę: jabłka, kasza manna i bita śmietana. Na wierzch kładziemy ostatnią porcję jabłek i dekorujemy kleksem bitej śmietany. Deser możemy zjeść od razu lub wstawić do lodówki i zjeść później. Smacznego!



Strona główna
Ciasta i słodkości(196)
Babki i babeczki(22)
Biszkoptowe(41)
Bez pieczenia(29)
Desery(15)
Na kruchym(17)
Serniki(25)
Pączki i ciastka(24)
Pozostałe(23)
Dania główne(61)
Zupy(18)
Pieczywo(35)
Sałatki i surówki(26)
Domowe wędliny(12)
Porady(19)
Informacje


.........................................................







Na kanał YouTube, gdzie prezentujemy nasze przepisy w formie filmu.

.........................................................





Podoba się przepis?
Udostępnij go znajomym na serwisach społecznościowych






.........................................................