Deser kawowy z bitą śmietaną

Kategorie


PRZEPIS


Składniki na 4 szklanki lub pucharki po 230 ml
Składniki na kawę:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
150 ml śmietany kremówki (30%)
400 ml wrzątku do kawy
4 łyżeczki cukru
2 łyżki żelatyny
100 ml wrzątku do żelatyny

Składniki na bitą śmietanę:
150 ml śmietany kremówki (30%)
1 łyżka cukru pudru
Opcjonalnie fix do śmietany


Wykonanie:

Do kubka wsypujemy 3 łyżeczki kawy oraz 4 łyżeczki cukru (kawę oraz cukier dodajemy tyle ile lubimy). Wszystko zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do wystudzenia.

Następnie do kawy dodajemy przestudzoną żelatynę, którą rozrobiliśmy wcześniej w 100 ml wrzątku. Wszystko dobrze mieszamy i rozlewamy do czterech szklanek lub pucharków i wstawiamy do lodówki do stężenia.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Jeżeli mamy kłopot z ubiciem śmietany (w zależności od producenta śmietany i jakości) możemy dodać fix do śmietany, wtedy bez problemu śmietana ładnie się bije. Przed końcem ubijania śmietany dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i ubijamy jeszcze przez chwilę, żeby składniki ze sobą się połączyły. Śmietanę przekładamy do szklanek, pucharków na stężałą kawę. Wierzch opuszamy prawdziwą kawą mieloną. Smacznego!



Strona główna
Ciasta i słodkości(198)
Babki i babeczki(23)
Biszkoptowe(42)
Bez pieczenia(29)
Desery(15)
Na kruchym(17)
Serniki(25)
Pączki i ciastka(24)
Pozostałe(23)
Dania główne(61)
Zupy(18)
Pieczywo(35)
Sałatki i surówki(26)
Domowe wędliny(12)
Porady(19)
Informacje


.........................................................







Na kanał YouTube, gdzie prezentujemy nasze przepisy w formie filmu.

.........................................................





Podoba się przepis?
Udostępnij go znajomym na serwisach społecznościowych






.........................................................