Deser jogurtowy z wkładką kawową

Kategorie


PRZEPIS


Składniki:
300 g jogurtu naturalnego 0%
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka żelatyna
słodzik (taki jaki używamy)
aromat rumowy


Wykonanie:

Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody. Kawę rozpuszczalną zalewamy 3 łyżkami wrzącej wody. Żelatynę i kawę zostawiamy do wystudzenia. Jogurt mieszamy ze słodzikiem i z kilkoma kroplami aromatu rumowego. Słodziku dodajemy wedle własnego gustu, próbując czy masa jogurtowa jest wystarczająco słodka. Gdy żelatyna przestygnie, dodajemy ją do jogurtu i wszystko dobrze mieszamy. Masę jogurtową dzielimy w stosunku 1:4 i 3:4. Do części 1:4 dolewamy kawy. Natomiast część 3:4 musimy podzielić jeszcze na 2 połowy. Część kawową i jedną z części jogurtowych pozostawiamy w temperaturze pokojowej. A drugą część jogurtową, w finalnym pucharku, wkładamy na kilka minut do zamrażalnika. Gdy się nam jogurt zetnie wylewamy na niego jogurt kawowy. I znowu wkładamy do zamrażalnika na kilka minut. Na koniec wlewamy pozostałą część jasnej masy i wstawiamy do lodówki, aż masy dobrze zastygną. Smacznego!



Strona główna
Ciasta i słodkości(196)
Babki i babeczki(22)
Biszkoptowe(41)
Bez pieczenia(29)
Desery(15)
Na kruchym(17)
Serniki(25)
Pączki i ciastka(24)
Pozostałe(23)
Dania główne(61)
Zupy(18)
Pieczywo(35)
Sałatki i surówki(26)
Domowe wędliny(12)
Porady(19)
Informacje


.........................................................







Na kanał YouTube, gdzie prezentujemy nasze przepisy w formie filmu.

.........................................................





Podoba się przepis?
Udostępnij go znajomym na serwisach społecznościowych






.........................................................