zdjęcie zupy

Zupa piwna

Przepis dla miłośników zup i miłośników piwa. Ale nie tylko. Zupa przygotowana z boczku i piersi z kurczaka, które dają uczucie sytości. Piwo pszeniczne nadaje niesamowity smak zupie. A śmietana i ser żółty nadaje jedwabistość jej. Zupa, której nie przygotowujemy codziennie, ale za to tak pyszna, że będziemy chcieli jeść ją bardzo często.

Czas przygotowania 50 min
Przepis dla 4 osób

Składniki:

  • 350 g boczku
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 70 g masła
  • 20 g mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml piwa pszenicznego
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • 200 g śmietany 18%
  • 150 g sera gouda
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej
  • sól do smaku

Wykonanie:

Boczek kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy w garnku, tak długo, aż stanie się chrupiący. Wtedy wyjmujemy boczek z garnka, ale zostawiamy wytopiony tłuszcz.

Czosnek kroimy w malutką kosteczkę i wrzucamy do garnka. Podsmażamy chwilkę i również wyjmujemy z garnka. Dokładamy do wyjętego boczku.

Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka (tego, w którym smażył się boczek i czosnek) i podsmażamy chwilę, ale nie za długo, żeby nie stracił soczystości. Po podsmażeniu, również wyjmujemy z garnka i dokładamy do boczku.

Do garnka dodajemy masło i czekamy, aż się roztopi i wchłonie wszystkie smaki. Dodajemy mąkę z papryką. Mieszamy, mieszamy. Dodajemy piwo, mieszamy. Dodajemy bulion, mieszamy. Dodajemy śmietanę, mieszamy, ale tym razem trzepaczką, żeby śmietana rozprowadziła się, beż żadnych grudek.

Ser, albo trzemy na tarce, albo drobno kroimy i dodajemy do garnka, cały czas mieszając (np. trzepaczką). Mieszamy i czekamy, aż ser się roztopi i nabierze jednolitej konsystencji. Dodajemy: boczek, czosnek i kurczaka. Doprawiamy delikatnie solą do smaku i gotujemy ok. 10 min. Mieszamy od czasu do czasu.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze