Zupa żółta i promienna jak słońce na wiosnę. Zupa krem z żółtej papryki jest dla podniebienia jak rozkwitające pąki na drzewach. Lekka, przyjemna i bardzo smaczna.
Czas przygotowania 30 min
Przepis dla 3 osób
Składnik:
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
3 żółte papryki
1 cebula
3 łyżki kaszy jęczmiennej
2 łyżki kaszy manny
Sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
Olej rzepakowy do smażenia
Grzanki
Wykonanie:
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Na patelni, z odrobiną oleju, podsmażamy cebule, gdy się zeszkli dodajemy paprykę i chwilę smażymy. Następnie dodajemy kaszę jęczmienną i wszystko dusimy około 5 min. Co jakiś czas mieszamy. W garnku podgrzewamy bulion i gdy się zagotuje dodajemy podsmażone warzywa. Gotujemy około 10 minut. Po tym czasie wsypujemy 2 łyżki kaszy manny. Gotujemy na małym ogniu około 3 min. Na koniec zupę miksujemy blenderem i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z grzankami. Smacznego!
Przepis video