Aromatyczny słodkością marchewki i niecodziennym smakiem imbiru. Zaskakuje połączeniem kremu z podsmażonymi ziemniakami . Zachęca do zjedzenia pełnią smaków.
Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Przepis dla 8 osób
Składniki:
- 2 l wody
- 1 pałka z kurczaka
- 1 mała pietruszka
- 1 kostka rosołowa
- mały kawałek selera
- kawałek liścia pora
- 500 g marchewki
- 400 g ziemniaków
- 2- 3 łyżeczki imbiru
- 3 łyżki pestek słonecznika
- przyprawy: 1,5 łyżeczki soli, szczypta pieprzu, kilka kropel przyprawy do zup w płynie, imbir,
- szczypta papryki ostrej
Wykonanie:
Mięso zalewamy zimną wodą i gotujemy. To bardzo ważne, żeby mięso zalewać zimną wodą. W ten sposób więcej składników smakowych przejdzie do bulionu. W trakcie gotowania zbieramy sitkiem tzw. „ szumy” (zanieczyszczenia). Kiedy prawie ich nie ma, wrzucamy warzywa: pietruszkę, selera i pora (obrane, umyte i przekrojone). Przyprawiamy do smaku (sola, pieprzem, papryką czerwoną ostrą, przyprawa do zup w płynie).
Marchewkę i ziemniaki (zostawić garść ziemniaków, będą potrzebne później) obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni, na odrobinie oleju. Przyprawiamy imbirem. Jak warzywa będą mięknąć, zalewamy je bulionem (wcześniej musimy wybrać z niego warzywa i mięso) i na małym ogniu gotujemy, aż warzywa zmiękną.
Na patelni podsmażamy pestki słonecznika i 2/3 z nich dodajemy do zupy. Wszystko miksujemy.
Na patelni podsmażamy resztę ziemniaków.
Wylewamy zupę na talerz, na górę wykładamy podsmażone ziemniaki i posypujemy ziarnami słonecznika. Smacznego!
Przepis video