zdjęcie pulpetów

Pulpety

Pyszne pulpety z mięsa wieprzowo-wołowego w sosie pomidorowym. Możemy je podawać na wiele sposobów np. z różnego rodzaju kaszami, ryżem, ziemniakami lub po prostu z świeżym chrupkim pieczywem.

Czas przygotowania 35 min
Przepis dla 4 osób

Składniki:
500 g mięsa mielonego
1 jajko
6 łyżek bułki tartej
1 cebula
1 łyżeczka majeranku
100 g przecieru pomidorowego
1 łyżeczka cukru
1.5 łyżki soli
pieprz, papryka ostra

Wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, cebule trzemy na tarce i wyrabiamy masę na pulpety. Później formujemy je na kształt pulpetów wielkość około 3 cm. Żeby mięso nam się nie kleiło do rąk moczymy ręce wodą. W dużym garnku gotujemy wodę. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy wcześniej zrobione pulpeciki. Gdy pulpety wypłyną na powierzchnie gotujemy jeszcze przez 15 min co jakiś czas mieszając. Następnie do garnka z gotującymi się pulpetami dodajemy przecier pomidory. Ilość przecieru musimy sami wypróbować ponieważ każdy przecier jest inny. Kolor musi być ładny czerwony i oczywiście w smaku musi być dobry. Nasz sos zagęszczamy mąką z wodą doprawiamy papryką ostrą, dodajemy łyżeczkę cukru jeżeli sos jest kwaśny dodajemy więcej cukru, solimy do smaku i danie gotowe.
Smacznego!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze