zdjęcie kotletów

Kotlety ziemniaczane

Gdy zostaną ziemniaki z obiadu i nie wiesz, co z nimi zrobić to przeczytaj ten przepis. Pyszne kotlety z ugotowanych ziemniaków w złocistej panierce z bułki tartej. Super smakuje z różnego rodzaju surówkami. Palce lizać!

Czas przygotowania 25 min
Przepis dla 4 osób

Składniki:

  • 700 g ugotowanych ziemniaków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • bułka tarta
  • pieprz, papryka czerwona ostra , sól do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mielenia. Dodajemy jajko, mąkę, cebule trzemy na tarce o drobnych oczkach. Doprawiamy przyprawami, solą i wszystko wyrabiamy rękoma na gładką masę. Ile soli to zależy ile ziemniaki były osolone podczas gotowania. My daliśmy pół łyżeczki soli. Formujemy małe kotleciki  otaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju do uzyskania ładnego złocistego koloru.

Rada:  Jeżeli nie wiemy ile dać soli czy przypraw do kotletów, a nie możemy spróbować, bo jak w tym przypadku w masie jest surowe jajo i mąka, a w kotletach mięsnych surowe mięso to polecam wziąć uformować małego kotlecika i usmażyć na patelni z niewielką ilością oleju i po prostu spróbować . Będziemy wiedzieć ile i jakich przypraw jeszcze dodać.

Smacznego!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze