Gdy zostaną ziemniaki z obiadu i nie wiesz, co z nimi zrobić to przeczytaj ten przepis. Pyszne kotlety z ugotowanych ziemniaków w złocistej panierce z bułki tartej. Super smakuje z różnego rodzaju surówkami. Palce lizać!
Czas przygotowania 25 min
Przepis dla 4 osób
Składniki:
- 700 g ugotowanych ziemniaków
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 cebula
- bułka tarta
- pieprz, papryka czerwona ostra , sól do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mielenia. Dodajemy jajko, mąkę, cebule trzemy na tarce o drobnych oczkach. Doprawiamy przyprawami, solą i wszystko wyrabiamy rękoma na gładką masę. Ile soli to zależy ile ziemniaki były osolone podczas gotowania. My daliśmy pół łyżeczki soli. Formujemy małe kotleciki otaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju do uzyskania ładnego złocistego koloru.
Rada: Jeżeli nie wiemy ile dać soli czy przypraw do kotletów, a nie możemy spróbować, bo jak w tym przypadku w masie jest surowe jajo i mąka, a w kotletach mięsnych surowe mięso to polecam wziąć uformować małego kotlecika i usmażyć na patelni z niewielką ilością oleju i po prostu spróbować . Będziemy wiedzieć ile i jakich przypraw jeszcze dodać.
Smacznego!