zdjęcie rybne

Kotlety rybne

Sprawdzony i prosty przepis do domowe kotlety rybne. Wychodzą bardzo delikatne i są bardzo smaczne. Dzieci je uwielbiają. Z przepisu wychodzi 8 dużych kotletów mielonych z ryby.

Czas przygotowania 40 min ikonka ludka Przepis dla 4 osób

Składniki:

500 g ryby (taką jaką lubimy)

1 jajko

5 łyżek bułki tartej

1 cebula

1 łyżeczka majeranku

0,5 łyżeczki czosnku granulowanego

0,5 łyżeczki curry w proszku

1 łyżeczkę soli

Pieprz, papryka ostra do smaku

Wykonanie:

Rybę mielimy w maszynce do mięsa lub kroimy w drobne kawałeczki i rozdrabniamy widelcem. Do tak przygotowanej masy dodajemy jedno jajko, pięć łyżek bułki tartej, cebule trzemy na drobnej tarce, dorzucamy majeranek, czosnek, curry, pieprz, paprykę, sól i wszystko dobrze mieszamy. Następnie wyrabiamy ręcznie, żeby masa zrobiła się jednolita.

Formujemy kotlety około 70 każdy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju do ładnego zarumienienia z obu stron. Wykładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z tłuszczu. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *