Sprawdzony i prosty przepis do domowe kotlety rybne. Wychodzą bardzo delikatne i są bardzo smaczne. Dzieci je uwielbiają. Z przepisu wychodzi 8 dużych kotletów mielonych z ryby.
Czas przygotowania 40 min
Przepis dla 4 osób
Składniki:
- 500 g ryby (taką jaką lubimy)
- 1 jajko
- 5 łyżek bułki tartej
- 1 cebula
- 1 łyżeczka majeranku
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 0,5 łyżeczki curry w proszku
- 1 łyżeczkę soli
- Pieprz, papryka ostra do smaku
Wykonanie:
Rybę mielimy w maszynce do mięsa lub kroimy w drobne kawałeczki i rozdrabniamy widelcem. Do tak przygotowanej masy dodajemy jedno jajko, pięć łyżek bułki tartej, cebule trzemy na drobnej tarce, dorzucamy majeranek, czosnek, curry, pieprz, paprykę, sól i wszystko dobrze mieszamy. Następnie wyrabiamy ręcznie, żeby masa zrobiła się jednolita.
Formujemy kotlety około 70 każdy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju do ładnego zarumienienia z obu stron. Wykładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z tłuszczu.
Smacznego!