zdjęcie bobu w miseczkach

Bób z bułką tartą

Wiadomo, że  zielony i wiadomo, że zdrowy. Teraz wiadomo, że dobry. Szybki sposób na przygotowanie przekąski lub wyśmienitego dodatku do obiadu z bobu w towarzystwie bułki tartej.

Składniki:

  • 500 g bobu
  • 3 łyżki bułki tartej
  • masło
  • sól
  • 1 litr wody (do gotowania bobu)

Wykonanie:

Na samym początku bób płuczemy pod bieżącą wodą. Zalewamy zimną wodą, solimy i  gotujemy w przez około 15 – 20 min. Sprawdzajmy, bo najlepiej, żeby był al’dente. Nie rozgotujmy go. Po ugotowaniu studzimy i obieramy.

Na patelni roztapiamy masło i dodajemy bułkę tartą. Oprószamy solą. Kilka minut smażymy na wolnym ogniu, aż lekko się zarumieni. Dodajemy ugotowany bób. Delikatnie mieszamy, tak żeby bób ładnie otoczył się w bułce tartej. Smażymy jeszcze przez parę minut.

Danie pasuje jako dodatek do obiadu, ale również wyśmienicie pasuje na podwieczorek lub kolację.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *