Wiadomo, że zielony i wiadomo, że zdrowy. Teraz wiadomo, że dobry. Szybki sposób na przygotowanie przekąski lub wyśmienitego dodatku do obiadu z bobu w towarzystwie bułki tartej.
Czas przygotowania 30 min
Przepis dla 2 osób
Składniki:
- 500 g bobu
- 3 łyżki bułki tartej
- masło
- sól
- 1 litr wody (do gotowania bobu)
Wykonanie:
Na samym początku bób płuczemy pod bieżącą wodą. Zalewamy zimną wodą, solimy i gotujemy w przez około 15 – 20 min. Sprawdzajmy, bo najlepiej, żeby był al’dente. Nie rozgotujmy go. Po ugotowaniu studzimy i obieramy.
Na patelni roztapiamy masło i dodajemy bułkę tartą. Oprószamy solą. Kilka minut smażymy na wolnym ogniu, aż lekko się zarumieni. Dodajemy ugotowany bób. Delikatnie mieszamy, tak żeby bób ładnie otoczył się w bułce tartej. Smażymy jeszcze przez parę minut.
Danie pasuje jako dodatek do obiadu, ale również wyśmienicie pasuje na podwieczorek lub kolację.
Smacznego!