Wafle mleczno-kakaowe z nutką kajmaku

Kategorie
klawisz zapisz pdf lub drukuj

PRZEPIS


Składniki:
400 g masła
300 g mleka w proszku
200 g masy kajmakowej
140 ml mleka
120 g cukru
2 łyżki kakao
wafle 5 szt. (24x30cm)


Wykonanie:

Mleko podgrzewamy z cukrem, do momentu, gdy cały cukier się rozpuści. Mie gotujemy. Następnie studzimy. Masło ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami wystudzone mleko cały czas miksując. Gdy masa będzie jednolita dodajemy porcjami mleko w proszku i ucieramy na gładką masę. Dzielimy ją na połowę. Do jednej połowy dodajemy 2 łyżki kakao i wszystko dobrze miksujemy.
Wyszła nam masa mleczna i kakaowa. Będziemy potrzebowali po dwie z każdych mas, więc dzielimy każdą na połowę. Wafla kładziemy na deską i wykładamy na niego masę kakaową, rozprowadzając równo po całej powierzchni. Przykrywamy drugim waflem i lekko dociskamy. Teraz wykładamy masę mleczną i również dokładnie rozprowadzamy po całym waflu. Przykrywamy trzecim waflem i dociskamy. Następną masą będzie masa kajmakowa, którą smarujemy dokładnie wafla. Przykrywamy waflem i nakładamy masę mleczną, którą przykrywamy waflem. Na koniec masa kakaowa przykrywamy waflem i dociskamy. Z brzegów jeśli wyszło nam trochę masy rozsmarowujemy po całej długości brzegów nożem lub szpatułką.


Wafle zawijamy w folie spożywczą lub wkładamy do woreczka. Wafle musimy obciążyć np. deską do krojenia i wstawimy do lodówki przynajmniej na 5 godzin.

PRZEPIS VIDEO


Strona główna
Ciasta i słodkości(196)
Babki i babeczki(22)
Biszkoptowe(41)
Bez pieczenia(29)
Desery(15)
Na kruchym(17)
Serniki(25)
Pączki i ciastka(24)
Pozostałe(23)
Dania główne(61)
Zupy(18)
Pieczywo(35)
Sałatki i surówki(26)
Domowe wędliny(12)
Porady(19)
Informacje


.........................................................







Na kanał YouTube, gdzie prezentujemy nasze przepisy w formie filmu.

.........................................................





Podoba się przepis?
Udostępnij go znajomym na serwisach społecznościowych.






.........................................................