Wafle mleczno-kakaowe

Kategorie
klawisz zapisz pdf lub drukuj

PRZEPIS


Składniki:
260 ml mleka
400 g cukru
2 op. cukru wanilinowego
250 g masła lub margaryny
220 g mleka w proszku (pełnego)
2 łyżki kakao


Wykonanie:

Margarynę rozpuszczamy w garnku, na małym gazie. Następnie dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i wszystko mieszamy. Po rozpuszczeniu się cukrów dodajemy powoli mleko cały czas mieszając i zostawiamy do zagotowania. Zdejmujemy z gazu i dodajemy mleko w proszku, ucierając mikserem. Masę dzielimy na dwie równe części. Jedną zostawiamy jasną, a do drugiej z nich dodajemy kakao i miksujemy mikserem do połączenia się składników. Masy odstawiamy do lekkiego wystygnięcia.

Każdą z mas (jasną i ciemną) dzielimy na trzy równe części. Paczkę suchych wafli (7szt- o wymiarach około 24 x 30 cm) przekładamy masą raz mleczną, a raz kakaową. Za każdym razem lekko dociskamy wafle do siebie. Na koniec wyrównujemy boki. Wafla zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, obciążoną ciężarem (np. deską do krojenia i położoną na niej np. 1,5 litrową wody butelkowaną).

PRZEPIS VIDEO


Strona główna
Ciasta i słodkości(198)
Babki i babeczki(23)
Biszkoptowe(42)
Bez pieczenia(29)
Desery(15)
Na kruchym(17)
Serniki(25)
Pączki i ciastka(24)
Pozostałe(23)
Dania główne(61)
Zupy(18)
Pieczywo(35)
Sałatki i surówki(26)
Domowe wędliny(12)
Porady(19)
Informacje


.........................................................







Na kanał YouTube, gdzie prezentujemy nasze przepisy w formie filmu.

.........................................................





Podoba się przepis?
Udostępnij go znajomym na serwisach społecznościowych.






.........................................................