Tort makowy z kremem serowym Kategorie
   







PRZEPIS


Składniki na biszkopt makowy:
6 jajek
200 g mielonego maku
120 g cukru
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kilka kropel aromatu migdałowego

Składniki na krem serowy:
750 g twarogu półtłustego
3 jajka
50 g skrobi ziemniaczanej
400 g masy kajmakowej (krówkowej)
60 g cukru
120 g masła

Poncz do nasączenia biszkoptu:
200 ml wody
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soku z cytryny


Wykonanie:

Jeżeli kupimy mak nie mielony to musimy go ugotować, odcedzić i zmielić trzykrotnie. Natomiast jeżeli kupimy mak mielony zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 10 min, co jakiś czas mieszając. Po ugotowaniu odlewamy mak na sito, wstępnie odsączając. Potem mak przekładamy na ściereczkę i skręcając ją, odciskamy resztę wody. Tak przygotowany mak odstawiamy na bok.

Do miski dajemy sześć żółtek i roztrzepujemy mikserem. Dodajemy cukier i ubijamy, aż jajka zmienią kolor na jasny. Teraz do masy jajecznej dodajemy wcześniej przygotowany mak. Robimy to stopniowo, po jednej łyżce, cały czas mieszając mikserem. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, bułkę tartą i kasze manną oraz kilka kropel aromatu migdałowego i wszystko dobrze mieszamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją do masy, mieszając łyżką. Mieszamy wszystko do połączenia się składników.

Tortownicę, o średnicy około 25 cm, spód wykładamy papierem do pieczenia. Następnie przelewamy do niej masę makową, równomiernie rozkładając po całej powierzchni. Tortownicę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C (grzałki góra, dół) i pieczemy około 20 min do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym, uchylonym piekarniku. Następnie wyciągamy z piekarnika, studzimy, zdejmujemy rant z blaszki i przekrajamy biszkopt na dwa równe placki.

Gdy mamy gotowy biszkopt makowy zajmujemy się kremem serowym. Twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub mielimy w maszynce do mięsa dwukrotnie (możemy również zmielić blenderem na jednolitą masę). Następnie do twarogu dodajemy masą kajmakową i mikserem ucieramy na jednolitą masę.

W oddzielnej misce roztrzepujemy 3 jajka ze skrobią ziemniaczaną, tak aby nie powstały gródki.

W garnku roztapiamy masło, następnie dodajemy wcześniej przygotowany twaróg z masą kajmakową. Co chwile mieszamy, żeby masa się nie przypaliła. Gdy masa się zagotuje (będzie widać bąble), mieszając dodajemy masę jajeczną. Masa po woli będzie gęstnieć. Po zagotowaniu ściągamy z gazu.

No wreszcie… przyszedł czas na składanie tortu:-).
Do tortownicy wkładamy jeden blat biszkoptu, który nasączamy musem przygotowanym z wody, cukru i soku z cytryny. Na biszkopt wykładamy połowę kremu serowego. Na to kładziemy drugi blat biszkoptu, który dosyć mocno dociskamy dłońmi i tak jak poprzedni nasączamy musem. Biszkopt przykrywamy drugą częścią kremu serowego, ładnie równając jego powierzchnie. Blaszkę wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby masa zastygła. Następnie wyciągamy z lodówki, pozbywamy się rantu i ozdabiamy tort wedle swojego gustu i uznania. Smacznego!

PRZEPIS VIDEO



Strona główna
Ciasta i słodkości(192)
Babki i babeczki(22)
Biszkoptowe(41)
Bez pieczenia(26)
Desery(14)
Na kruchym(17)
Serniki(25)
Pączki i ciastka(24)
Pozostałe(23)
Dania główne(61)
Zupy(18)
Pieczywo(35)
Sałatki i surówki(26)
Domowe wędliny(12)
Porady(19)
Informacje


.........................................................







Robimy wędzonki.
Zapraszam!



.........................................................





Podoba się przepis?
Udostępnij go znajomym na serwisach społecznościowych.






.........................................................






Jeżeli chcemy równo przekroić biszkopt możemy użyć:

Nóż strunowy do cięcia biszkoptu



Forma regulowana o kształcie okręgu



Ramka do krojenia biszkoptu