Tort brzoskwiniowy na zimno

Kategorie
klawisz zapisz pdf lub drukuj zdjęcie ciasta

zdjęcie ciasta

PRZEPIS
zdjęcie składników potrzebnych do ciasta

Składniki na spód:
200 g herbatników kakaowych
70 g masła

Składniki na masę:
1 kg brzoskwiń (mogą być z puszki)
660 ml śmietki kremówki (30 lub 36 %)
250 g serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru

Dodatkowo:
Brzoskwinie do dekoracji
Bita śmietana (opcjonalnie)


zdjęcie z etapu wykonania ciasta

Wykonanie:

Ciasteczka kruszymy np. kulą do ucierania lub mielimy. Następnie dodajemy roztopione, gorące masło. Mieszamy łyżką, aż ciasteczka wchłoną całe masło. Spód okrągłej foremki, o średnicy około 25 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka rozkładamy równomiernie po całej powierzchni. Lekko dociskamy dłońmi lub np. kulą do ucierania. Foremkę wkładamy do lodówki.

zdjęcie z etapu wykonania ciasta

Żeby ubić śmietankę musi być ona w lodówce minimum 12 godz. i wyciągamy ją bezpośrednio przed ubijaniem. Śmietankę kremówkę ubijamy na pół sztywno. Następnie dodajemy 5 łyżek cukru pudru i serek mascarpone. Mieszamy, aż składniki się ze sobą połączą i powstanie jednolita masa, bez grudek. Teraz dodajemy stopniowo brzoskwinie, które wcześniej zmieliliśmy blenderem. Chwilę miksujemy, aż brzoskwinie połączą się ze śmietaną. Na koniec dodajemy małym strumieniem przestudzoną żelatynę (wcześniej rozpuściliśmy ją w 120 ml wrzątku i zostawiliśmy do wystudzenia). Dokładnie miksujemy, żeby żelatyna rozprowadziła się po całej masie.

zdjęcie z etapu wykonania ciasta

Tak przygotowaną masę brzoskwiniową wlewamy do wcześniej przygotowanej foremki z herbatnikami. Górę równamy i wkładamy do lodówki, na kilka godzin, aż masa stężeje. Następnie nożem odcinamy ciasto wokół foremki i ściągamy rant foremki.
Tort możemy udekorować rozetkami z bitej śmietany i kawałkami brzoskwiń lub inaczej, wedle swojego uznania. Tort będzie się ładnie kroił i dobrze smakował, jak potrzymamy go w lodówce minimum 12 godz. Smacznego!

PRZEPIS VIDEO


Strona główna
Ciasta i słodkości(198)
Babki i babeczki(23)
Biszkoptowe(42)
Bez pieczenia(29)
Desery(15)
Na kruchym(17)
Serniki(25)
Pączki i ciastka(24)
Pozostałe(23)
Dania główne(61)
Zupy(18)
Pieczywo(35)
Sałatki i surówki(26)
Domowe wędliny(12)
Porady(19)
Informacje


.........................................................

etykieta szef kuchni poleca



zdjęcie dziewczynki

zdjęcie słoja z ocetem jabłkowym

Ocet jabłkowy przepis

.........................................................

etykieta ciekawostka


Ocet jabłkowy - jeden z sześciu rodzajów octów. Znany od starożytności, używany przez stulecia, zapomniany i odnaleziony. Jego właściwości przekazywano z pokolenia na pokolenie, ale również zostały potwierdzone naukowo ...czytaj


.........................................................

etykieta udostępni



Podoba się przepis?
Udostępnij go znajomym na serwisach społecznościowych.






.........................................................