Smerfowe ciasto

Kategorie
klawisz zapisz pdf lub drukuj

PRZEPIS


Składniki na masę:
600 ml jogurtu naturalnego
330 ml śmietany 30 %
100 g cukru pudru
3 łyżki żelatyny (rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody)
50 ml soku z jagód

Dodatkowo:
36 szt. herbatników maślanych (około 1,5 paczki po 250 g)
1 galaretka wieloowocowa (koloru niebieskiego)
600 g borówek


Wykonanie:

Przygotowujemy galaretkę koloru niebieskiego według przepisu na opakowaniu. I zostawiamy do ostygnięcia.
Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia.
Jogurt zimny ubijamy przez kilka minut, żeby go napowietrzyć.
Śmietankę (wyjętą bezpośrednio z lodówki) ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej nasz ubity jogurt i dalej miksujemy. Następnie dodajemy cukier puder oraz sok z jagód i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy wystudzoną żelatynę i miksujemy tylko tyle, żeby wszystko się połączyło.

Na formę prostokątną o wymiarach 24 x 38 cm wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy herbatniki. Na herbatniki dajemy borówki i wlewamy masę, tylko tyle, żeby przykryć borówki. Następnie kładziemy drugą warstwę herbatników, którą zalewamy pozostałą masą. Na masę równomiernie i w rządku układamy borówki, ale nie dociskamy do masy, tylko lekko na niej układamy. Ciasto wkładamy do lodówki. Gdy masa się zetnie, a galaretka już prawie się ścina, wylewamy ją na ciasto wkładamy do lodówki, aż galaretka się zetnie. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

PRZEPIS VIDEO


Strona główna
Ciasta i słodkości(196)
Babki i babeczki(22)
Biszkoptowe(41)
Bez pieczenia(29)
Desery(15)
Na kruchym(17)
Serniki(25)
Pączki i ciastka(24)
Pozostałe(23)
Dania główne(61)
Zupy(18)
Pieczywo(35)
Sałatki i surówki(26)
Domowe wędliny(12)
Porady(19)
Informacje


.........................................................







Na kanał YouTube, gdzie prezentujemy nasze przepisy w formie filmu.

.........................................................





Podoba się przepis?
Udostępnij go znajomym na serwisach społecznościowych.






.........................................................