Sernik z białą czekoladą Kategorie
   



PRZEPIS


Składniki na spód:
1 paczkę ciasteczek pełnoziarnistych (około 200g)
75 g masła

Składniki na masę:
1.5 kg twarogu
9 jajek
300g białej czekolady (3 tabliczki)
300ml śmietanki kremówki 30%
3/4 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego

Polewa:
2 czekolady mleczne
około 5 łyżek mleka


Wykonanie:

Ciastka kruszymy, dodajemy rozpuszczone masło i wszystko mieszamy. Blaszkę o wymiarach około 40x24cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na spód pokruszone ciasteczka. Tak przygotowany spód podpiekamy w piekarniku przez 5 min w temperaturze 180° C. Zostawiamy do wystygnięcia.

Śmietankę kremówkę wlewamy do garnka dodajemy białą czekoladę i wszystko podgrzewamy tylko do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady. Twaróg miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodając stopniowo wystudzoną kremówkę z czekoladą. Na koniec dodajemy po jednym jajku i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Masę serową przelewamy na wcześniej przyszykowaną blaszką ze spodem z ciasteczek. Pieczemy w temperaturze 170°C przez około 1 godz. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia (żeby zminimalizować opadnięcie sernika).
Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem na małym ogniu. Jak się połączą i polewa będzie szklista polewamy wierzch ciasta.



Strona główna
Ciasta i słodkości(192)
Babki i babeczki(22)
Biszkoptowe(41)
Bez pieczenia(26)
Desery(14)
Na kruchym(17)
Serniki(25)
Pączki i ciastka(24)
Pozostałe(23)
Dania główne(61)
Zupy(18)
Pieczywo(35)
Sałatki i surówki(26)
Domowe wędliny(12)
Porady(19)
Informacje


.........................................................







Na kanał YouTube, gdzie prezentujemy nasze przepisy w formie filmu.

.........................................................





Podoba się przepis?
Udostępnij go znajomym na serwisach społecznościowych.






.........................................................