Sernik królewski

Kategorie
klawisz zapisz pdf lub drukuj

PRZEPIS


Składniki na ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
100 g masła zimnego
80 g cukru pudru
1 łyżka smalcu
1 żółtko
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:
1,2 kg twarogu półtłustego
200 g masła
6 jaj
250 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 budyń waniliowy (opakowanie 40 g bez cukru)
100 g rodzynek
kilka kropel aromatu waniliowego


Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto kruche łączymy razem i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części i wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej godzinę czasu.

Twaróg mielimy dwa razy przez praskę do ziemniaków (lub inny odpowiedni sprzęt).
W misce ucieramy margarynę (lub masło) na puszystą masę. Dodajemy 250 g cukru oraz cukier waniliowy, kilka kropel olejku waniliowego i dalej ucieramy. Następnie do masy dodajemy po kolei po 1 żółtku, i dalej ucieramy, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Teraz do masy dodajemy twaróg, który mieszamy już ręcznie łyżką (lub innym narzędziem) z pozostałymi składnikami masy. Robimy to ręcznie, żeby nie napowietrzyć masy serowej. W ten sposób podczas studzenia (po upieczeniu) w piekarniku nie opadnie. Następnie ubijamy białka i porcjami dojemy do masy serowej i delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy rodzynki.

Wyjmujemy z zamrażalnika jedną połowę ciasta i ścieramy na tarce o dużych oczkach na blaszkę o wymiarach 24 x 38 cm, wyłożoną papierem do pieczenia, tak aby ciasto przykryło cały spód. Na to wykładamy masę serową i rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni. Masę serową przykrywam drugim kawałkiem ciasta kruchego, które również ścieramy na tarce o grubych oczkach, tak aby ładnie przykrył całą powierzchnię.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170°C przez około 50-60 min.
Po upieczeniu zostawiamy ciasto przez 10 min w zamkniętym piekarniku, a następnie przez 10 min przy lekko uchylonym piekarniku i 30 min przy otwartym piekarniku. Sposób ten nie pozwoli naszemu sernikowi opaść za dużo.

PRZEPIS VIDEO


Strona główna
Ciasta i słodkości(198)
Babki i babeczki(23)
Biszkoptowe(42)
Bez pieczenia(29)
Desery(15)
Na kruchym(17)
Serniki(25)
Pączki i ciastka(24)
Pozostałe(23)
Dania główne(61)
Zupy(18)
Pieczywo(35)
Sałatki i surówki(26)
Domowe wędliny(12)
Porady(19)
Informacje


.........................................................







Na kanał YouTube, gdzie prezentujemy nasze przepisy w formie filmu.

.........................................................





Podoba się przepis?
Udostępnij go znajomym na serwisach społecznościowych.






.........................................................