Sernik Dukana na zimno Kategorie
   



PRZEPIS


Składniki na warstwe serową::
600 g serka homogenizowanego
400 ml mleka
5 łyżeczek żelatyny
6-8 łyżeczek fruktozy (nie ma jednoznacznego zakazu jej stosowania, a słodziku - a konkretnie aspartamu - boję się)

Galaretka:
4 saszetki owocowej herbaty
400 ml wody
Ok. 6 łyżeczek fruktozy


Wykonanie:

Masa serowa: 200 ml mleka zagrzać. Rozpuścić w nim fruktozę i żelatynę. Ostudzić. Dodać serek i resztę mleka. Dokładnie wymieszać mikserem. Przelać do przygotowanej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Galaretka: Zagotować wodę i zaparzyć w niej herbatę. Wyciągnąć torebki herbaty, a dodać słodzik i żelatynę. Zostawić do ostygnięcia. Kiedy zacznie tężeć wylać ją na masę serową. Całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Min 1 godz.

Po tym czasie wyciągnąć sernik z foremki, oddzielić od papieru do pieczenia i smacznego.



Strona główna
Ciasta i słodkości(192)
Babki i babeczki(22)
Biszkoptowe(41)
Bez pieczenia(26)
Desery(14)
Na kruchym(17)
Serniki(25)
Pączki i ciastka(24)
Pozostałe(23)
Dania główne(61)
Zupy(18)
Pieczywo(35)
Sałatki i surówki(26)
Domowe wędliny(12)
Porady(19)
Informacje


.........................................................







Na kanał YouTube, gdzie prezentujemy nasze przepisy w formie filmu.

.........................................................





Podoba się przepis?
Udostępnij go znajomym na serwisach społecznościowych.






.........................................................