Puszysty sernik

Kategorie
klawisz zapisz pdf lub drukuj

PRZEPIS


Składniki:
1 kg twarogu półtłustego (2 x zmielony w maszynce do mięsa)
5 jajek
0,5 kostki margaryny/masła
1 szk. cukru
cukier waniliowy
2 budynie waniliowe bez cukru (2 x po 40 g)
paczka herbatników maślanych (250 g)


Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Dodać margarynę i dalej ucierać. Porcjami dodawać ser nie przerywając ucierania. Wsypać proszek budyniowy i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.

Wylać masę serową do przygotowanej foremki. Foremka o średnicy około 26 cm wykładamy pokruszonymi herbatnikami i lekko ubijamy. Możemy do herbatników dodać 70 g roztopionego masła wymieszać, wyłożyć na spod foremki i lekko ubić. Dodanie masła sprawi że spod będzie bardziej zwarty. Masę serową wylewamy do przygotowanej foremki. Pieczemy w temperaturze 170 °C około 50 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwi piekarnika, a sernik zostawić w nim do ostygnięcia i odparowania wilgoci.

PRZEPIS VIDEO


Strona główna
Ciasta i słodkości(196)
Babki i babeczki(22)
Biszkoptowe(41)
Bez pieczenia(29)
Desery(15)
Na kruchym(17)
Serniki(25)
Pączki i ciastka(24)
Pozostałe(23)
Dania główne(61)
Zupy(18)
Pieczywo(35)
Sałatki i surówki(26)
Domowe wędliny(12)
Porady(19)
Informacje


.........................................................







Na kanał YouTube, gdzie prezentujemy nasze przepisy w formie filmu.

.........................................................





Podoba się przepis?
Udostępnij go znajomym na serwisach społecznościowych.






.........................................................