Rogaliki nadziewane marmoladą

Kategorie
klawisz zapisz pdf lub drukuj

PRZEPIS


Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
0,5 kg ser biały (tłusty lub półtłusty)
0,5 kg marmolady


Wykonanie:

Zimną margarynę i twaróg mielimy w maszynce. Dodajemy mąkę, mieszamy i dostawiamy na 1godz do lodówki. Wyjmujemy z lodówki, odcinamy część a resztę chowamy do lodówki.

Odciętą część wałkujemy na stolnicy, na podobieństwo ciasta makaronowego. Rozwałkowujemy na grubość około 2mm. Wałkując podsypujemy mąką, ponieważ ciasto się rozgrzewa w dłoniach i lepi się do stolnicy i wałka. Tniemy pasy jak na makaron, po czym tniemy raz jeszcze poprzecznie. Otrzymujemy kwadraciki mniej więcej 4 na 4 cm, Na każdy powstały kwadrat dajemy kuleczkę twardej marmolady. Ilość według gustu.

Zwijamy i układamy na blasze. Rogaliki pieczemy w temp. 200°C do momentu ładnego zarumienienia tak 10-15 min.

Z ilości tego przepisu wychodzą dwa duże półmiski. Oczywiście ilość uzależniona jest od wielkości rogali i grubości ciasta.

PRZEPIS VIDEO


Strona główna
Ciasta i słodkości(196)
Babki i babeczki(22)
Biszkoptowe(41)
Bez pieczenia(29)
Desery(15)
Na kruchym(17)
Serniki(25)
Pączki i ciastka(24)
Pozostałe(23)
Dania główne(61)
Zupy(18)
Pieczywo(35)
Sałatki i surówki(26)
Domowe wędliny(12)
Porady(19)
Informacje


.........................................................







Na kanał YouTube, gdzie prezentujemy nasze przepisy w formie filmu.

.........................................................





Podoba się przepis?
Udostępnij go znajomym na serwisach społecznościowych.






.........................................................