Ciasto Pani Walewska

Kategorie
klawisz zapisz pdf lub drukuj zdjęcie ciasta

PRZEPIS
zdjęcie składników

Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
4 żółtka
200 g margaryny
1 op. cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę budyniową:
0,5 l mleka
50 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
2 żółtka
70 g cukru
250 gram masła lub margaryny
kilka kropel olejku migdałowego

Składniki na pianę:
6 białek z jaj (2 x 3 białka z jaj)
120 g cukru pudru (2x 60 g cukru pudru)

Dodatkowo:
200 g orzechów włoskich
280 g powideł śliwkowych


zdjęcie z etapu wykonania ciasta

Wykonanie:

Ze składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Pierwszą chowamy do lodówki. Drugą z nich wykładamy foremkę o wymiarach 24 x 38 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.

zdjęcie z etapu wykonania ciasta

Wierzch ciasta smarujemy połową powideł śliwkowych. Następnie ubijamy pianę z trzech białek. Na koniec ubijania dodajemy 60 gram cukru pudru i ubijamy na sztywno. Potem pianę nakładamy równomiernie, po całej powierzchni, przykrywając wcześniej wyłożone powidła śliwkowe. Następna warstwa to posiekane orzechy włoskie, którymi posypujemy po całej powierzchni. Pieczemy około 20 min, w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu i wystudzeniu delikatnie wyjmujemy z foremki. Wkładamy w foremkę drugą część ciasta (tą z lodówki) i powtarzamy wszystko tak samo jak z pierwszą częścią ciasta.

zdjęcie z etapu wykonania ciasta

Z 0,5 litra mleka odlewamy 150ml do miseczki, w której mieszamy cukier, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i żółtka. Gdy mleko się zagotuje wlewamy mieszaninę (mleka, mąk, cukru i żółtek) mieszamy, aż do zagotowania. Cały czas mieszamy, bo inaczej się przypali. Po zagotowaniu przykrywamy budyń folią aluminiową i odstawiamy do ostudzenia. Masło dajemy do dużej miski i ucieramy mikserem lub ręcznie, aż do powstania puszystej masy. Następnie dodajemy stopniowo wystudzony budyń, oraz olejek migdałowy, cały czas ucierając mikserem lub ręcznie.

zdjęcie z etapu wykonania ciasta

Do blaszki (wyłożonej nowym papierem do pieczenia) wkładamy wcześniej przygotowany jeden z placków ciasta, który przykrywamy masą budyniową. Drugim plackiem przykrywamy masę budyniową lekko dociskając.

zdjęcie z etapu wykonania ciasta

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, ale najlepiej smakuje na drugi dzień.

PRZEPIS VIDEO


Strona główna
Ciasta i słodkości(196)
Babki i babeczki(22)
Biszkoptowe(41)
Bez pieczenia(29)
Desery(15)
Na kruchym(17)
Serniki(25)
Pączki i ciastka(24)
Pozostałe(23)
Dania główne(61)
Zupy(18)
Pieczywo(35)
Sałatki i surówki(26)
Domowe wędliny(12)
Porady(19)
Informacje


.........................................................

etykieta zapraszamy



zdjęcie dziewczynki

Na kanał YouTube, gdzie prezentujemy nasze przepisy w formie filmu.

ikonka youtube
.........................................................

etykieta udostęnij



Podoba się przepis?
Udostępnij go znajomym na serwisach społecznościowych






.........................................................