Muffiny z truskawkami

Kategorie
klawisz zapisz pdf lub drukuj zdjęcie ciasta

zdjęcie ciasta

PRZEPIS
Składniki:
430 g truskawek
110 g roztopionego masła
70 ml mleka
2 jajka
250 g mąki pszennej (tortowej)
200 g cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Opcjonalnie:
400 ml śmietki kremówki (30 lub 36%)
40 g cukru pudru
truskawki do dekoracji


Wykonanie:

Z truskawek pozbywamy się szypułek, opukujemy je i osuszamy. Następnie bierzemy 130 g truskawek i blendujemy je. Do zblendowanych truskawek dolewamy mleko i wszystko mieszamy. Do oddzielnej miski wlewamy roztopione, przestudzone masło, jajka i dolewamy zblendowane truskawki z mlekiem. Wszystko mieszamy, tylko do połączenia się składników.

W następnej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie dodajemy płyny, które wcześniej przyszykowaliśmy i wszystko mieszamy. Niezbyt długo, do połączenia się składników. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę truskawki i znowu mieszamy, tak chwilkę, aż masa oblepi truskawki.

Papilotki wkładamy do foremek, a następnie ciasto łyżeczką nakładamy do 3/4 wysokości. Foremkę wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez około 25 - 30 min. Pamiętajmy, że piekarnik, piekarnikowi nie równy i przed wyciagnięciem babeczek patyczkiem sprawdźmy czy są upieczone. Po upieczeniu i wyjęciu muffinek z formy studzimy je.

Takie muffiny możemy udekorować bitą śmietaną, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Smacznego!

PRZEPIS VIDEO


Strona główna
Ciasta i słodkości(198)
Babki i babeczki(23)
Biszkoptowe(42)
Bez pieczenia(29)
Desery(15)
Na kruchym(17)
Serniki(25)
Pączki i ciastka(24)
Pozostałe(23)
Dania główne(61)
Zupy(18)
Pieczywo(35)
Sałatki i surówki(26)
Domowe wędliny(12)
Porady(19)
Informacje


.........................................................

etykieta szef kuchni poleca



zdjęcie dziewczynki

zdjęcie słoja z ocetem jabłkowym

Ocet jabłkowy przepis

.........................................................

etykieta ciekawostka


Ocet jabłkowy - jeden z sześciu rodzajów octów. Znany od starożytności, używany przez stulecia, zapomniany i odnaleziony. Jego właściwości przekazywano z pokolenia na pokolenie, ale również zostały potwierdzone naukowo ...czytaj


.........................................................

etykieta udostępni



Podoba się przepis?
Udostępnij go znajomym na serwisach społecznościowych.






.........................................................