Makowiec z bitą śmietaną

Kategorie
klawisz zapisz pdf lub drukuj zdjęcie makowca

zdjęcie makowca

PRZEPIS
zdjęcie składników

Składniki na biszkopt:
7 całych jajek
120 g mąki pszennej (tortowej)
190 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę makową:
300 g maku
200 g margaryny
5 jajek
70 g mąki ziemniaczanej
220 g cukru
aromat migdałowy
100 g rodzynek
50 g orzechów włoskich
50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej

Składniki na bitą śmietanę:
330 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
3 łyżek cukru pudru
1 łyżka żelatyny
50 ml wrzątku do żelatyny

Składniki na poncz do nasączenia biszkoptu:
200 ml przegotowanej wody
1 łyżka likieru amaretto (opcjonalnie)
2 łyżeczki cukru

Składniki na polewę czekoladową:
2 czekolady białe (200 g)
100 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)

Dodatkowo:
50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy

zdjęcie z etapu wykonania makowca

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Dodajemy pojedynczo żółtka i dalej ubijamy. Odstawiamy mikser. Następnie wsypujemy przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wszystko mieszamy ręcznie łyżką (np. drewnianą). Ciasto wylewamy do prostokątnej foremki, o wymiarach 24 x 38 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 min (grzałki góra, dół), w temperaturze 160 - 170°C. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty, ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku.

zdjęcie z etapu wykonania makowca

Następnie wyciągamy z blaszki, ściągamy papier do pieczenia i zostawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu z biszkoptu ścinamy wierzchnią skórkę i przekrajamy wzdłuż na połowę.

zdjęcie z etapu wykonania makowca

Jeżeli mamy mak niemielony musimy go najpierw zagotować (postępując zgodnie z instrukcją na opakowaniu), przecedzić, wystudzić i zmielić dwa razy. Jeżeli mamy mak mielony, to zalewamy go gorącą wodą i sparzamy około 10 minut, odcedzamy i studzimy. Zimny mak łączymy z jajkami, mąką ziemniaczaną i aromatem. Mieszamy do połączenia składników.

zdjęcie z etapu wykonania makowca

Na małym ogniu rozpuszczamy na patelni margarynę razem z cukrem. Mieszamy od czasu do czasu. Jak się połączą dodajemy mak (wymieszany z innymi produktami) i mieszamy. Dodajemy bakalie i mieszamy mieszamy (orzechy włoskie kroimy na kawałki, rodzynki zalewamy wrzątkiem odstawiamy na 10 min następnie odsączamy). Mieszając od czasu do czasu zostawiamy masę na małym gazie, do momentu pojawienia się bąbli powietrznych. W trakcie gotowania masa zacznie gęstnieć.

zdjęcie z etapu wykonania makowca

Foremkę, w której piekliśmy biszkopt, wykładamy papierem do pieczenia, zapobiegnie to przedostaniu się metalicznego smaku z foremki do ciasta. Do środka wkładamy upieczony jeden placek biszkoptu. Nasączamy go ponczem, (wymieszane razem woda z cukrem i likierem amaretto). Robimy to łyżką, po całej powierzchni. Na biszkopt wykładamy jeszcze ciepłą masę makową i rozprowadzamy po całej powierzchni. Zostawiamy do wystudzenia.

zdjęcie z etapu wykonania makowca

W międzyczasie, gdy masa makowa już prawie wystygła, w misce ubijamy śmietankę kremówkę na pół sztywno, z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żelatynę (łyżkę żelatyny rozrabiamy w 50 ml wrzątku i studzimy). Żelatynę dodajemy cienkim strumieniem do bitej śmietany, cały czas mieszamy mikserem na wolnych obrotach.

zdjęcie z etapu wykonania makowca

Bitą śmietanę wylewamy do blaszki na masę makową i przykrywamy drugim plackiem biszkoptu, który również nasączyliśmy ponczem. Na koniec ciasto polewamy polewą czekoladową, którą przygotowaliśmy z rozpuszczonej w kąpieli wodnej (czekolady mlecznej i mleka). Wierzch możemy posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy, orzechami włoskimi lub płatkami migdałów. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, by masa makowy i bita śmietana stężały. Smacznego!

PRZEPIS VIDEO


Strona główna
Ciasta i słodkości(198)
Babki i babeczki(23)
Biszkoptowe(42)
Bez pieczenia(29)
Desery(15)
Na kruchym(17)
Serniki(25)
Pączki i ciastka(24)
Pozostałe(23)
Dania główne(61)
Zupy(18)
Pieczywo(35)
Sałatki i surówki(26)
Domowe wędliny(12)
Porady(19)
Informacje


.........................................................

etykieta szef kuchni poleca





zdjęcie słoja z ocetem jabłkowym

Ocet jabłkowy przepis

.........................................................

etykieta ciekawostka


Ocet jabłkowy - jeden z sześciu rodzajów octów. Znany od starożytności, używany przez stulecia, zapomniany i odnaleziony. Jego właściwości przekazywano z pokolenia na pokolenie, ale również zostały potwierdzone naukowo ...czytaj


.........................................................

etykieta udostępni



Podoba się przepis?
Udostępnij go znajomym na serwisach społecznościowych.






.........................................................