Makowiec zawijany Kategorie
   



PRZEPIS


Z przepisu wychodzą dwa makowce.

Składniki na zaczyn:
35 g świeżych drożdży
1 łyżkę mąki
3/4 szkl. mleka
1 łyżeczka cukru

Składniki na ciasto:
400 g mąki
1/4 kostki roztopionej margaryny
3 żółtka
0,5 szkl. cukru
szczypta soli

Składniki na masę makową:
250 g maku
0,5 szkl. cukru
1/4 kostki margaryny
2 białka (+ jedno do posmarowania ciasta)
1 łyżka miodu
70 g rodzynek
70 g orzechów włoskich
olejek migdałowy

Składniki na lukier:
3 łyżki wody lub soku z cytryny
cukier puder (około 10 czubatych łyżek)

Składniki polewę czekoladową:
1 tabliczka czekolady mlecznej
3 łyżki mleka


Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę mąki i cukru. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Po 15 minutach dodajemy mąkę, margarynę, żółtka, cukier, sól i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dodajemy mąki. Odstawiamy na około 1 godz. w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Mak parzymy i mielimy dwukrotnie. Następnie smażymy z margaryną, cukrem, miodem, bakaliami i orzechami. Gdy masa ostygnie dodajemy pianę ubitą z białek, na końcu dodajemy olejek migdałowy.

Po około godzinie, gdy ciasto urosło dzielimy na dwie równe części i każdy rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 25 x 30 cm. Smarujemy białkiem i nakładamy mak. Zwijamy ciasto w roladę i kładziemy na papier do pieczenia, tak aby łączenie było u góry.
Spinamy papier na górze po całej długości makowca, np. zszywaczem do papieru, tak aby zostawić w środku miejsce około 2-3cm potrzebne do wyrośnięcia makowca. Obracamy makowca tak żeby łączenie makowca i papieru było pod spodem.

Układamy cisto na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 ° C i pieczemy około 30 - 40 minut.
Po upieczeniu ciasto musi chwile ostygnąć. Potem, zdejmujemy papier i polewamy polewą czekoladową lub lukrem.

Lukier robimy z cukru pudru i wody lub cytryny. Dobieram ilość płynu tak, aby lukier osiągnął pożądaną konsystencję.
Polewę czekoladową robimy podgrzewając mleko i roztapiamy czekoladę, do całkowitego połączenia się z mlekiem. Jak czekolada będzie szklista wylać na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Ciasto możemy posypać kandyzowaną skórką pomarańczy, orzechami, migdałami lub wiórkami kokosowymi lub zostawić bez posypki. Smacznego!

PRZEPIS VIDEO



Strona główna
Ciasta i słodkości(192)
Babki i babeczki(22)
Biszkoptowe(41)
Bez pieczenia(26)
Desery(14)
Na kruchym(17)
Serniki(25)
Pączki i ciastka(24)
Pozostałe(23)
Dania główne(61)
Zupy(18)
Pieczywo(35)
Sałatki i surówki(26)
Domowe wędliny(12)
Porady(19)
Informacje


.........................................................







Na kanał YouTube, gdzie prezentujemy nasze przepisy w formie filmu.

.........................................................





Podoba się przepis?
Udostępnij go znajomym na serwisach społecznościowych






.........................................................