Krówkowiec

Kategorie
klawisz zapisz pdf lub drukuj zdjęcie ciasta

PRZEPIS
zdjęcie składników potrzebnych do ciasta

Składniki:
900 g krówek
700 ml mleka
2 opakowania budyniu waniliowego (2 x 40 g)
150 g masła
120 g orzechów włoskich
opakowanie krakersów (175 g)

Składniki na polewę czekoladową:
2 tabliczki czekolady mlecznej lub deserowej
4 – 5 łyżek mleka


zdjęcie z etapu wykonania ciasta

Wykonanie:

Na gazie stawiamy garnek z masłem, które roztapiamy. Dodajemy krówki i 500 ml mleka. Często mieszamy i czekamy, aż wszystko się rozpuści i połączy ze sobą. W międzyczasie pozostałą część mleka (200 ml) rozrabiamy z budyniami. Gdy masa zacznie się gotować, wlewamy mleko z budyniami, cały czas mieszając. Gotujemy, aż budyń się zagotuje, wtedy wsypujemy orzechy włoskie (orzechy możemy dodać jakie lubimy) i gotujemy jeszcze kilka minut. Masę odstawiamy na chwilkę na boku.

zdjęcie z etapu wykonania ciasta

Foremkę, o wymiarach 24 x 38 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy krakersy, które zalewamy jeszcze gorącą masą krówkową. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

zdjęcie z etapu wykonania ciasta

Na koniec rozpuszczamy czekoladę w kąpieli mlecznej i polewamy nią nasze ciasto. Takie ciasto wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. Smacznego!

PRZEPIS VIDEO


Strona główna
Ciasta i słodkości(196)
Babki i babeczki(22)
Biszkoptowe(41)
Bez pieczenia(29)
Desery(15)
Na kruchym(17)
Serniki(25)
Pączki i ciastka(24)
Pozostałe(23)
Dania główne(61)
Zupy(18)
Pieczywo(35)
Sałatki i surówki(26)
Domowe wędliny(12)
Porady(19)
Informacje


.........................................................

etykieta szef kuchni poleca



zdjęcie dziewczynki

zdjęcie słoja z ocetem jabłkowym

Ocet jabłkowy przepis

.........................................................

etykieta ciekawostka


Ocet jabłkowy - jeden z sześciu rodzajów octów. Znany od starożytności, używany przez stulecia, zapomniany i odnaleziony. Jego właściwości przekazywano z pokolenia na pokolenie, ale również zostały potwierdzone naukowo ...czytaj


.........................................................

etykieta udostępni



Podoba się przepis?
Udostępnij go znajomym na serwisach społecznościowych.






.........................................................