Kokosowa kremówka Reni

Kategorie
klawisz zapisz pdf lub drukuj

PRZEPIS


Składniki ciasto:
280 g mąki pszennej
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g cukru pudru
170 g margaryny

Składniki na masę budyniową:
1 litr mleka
6 łyżek cukru
3 opakowania budyniu śmietankowego (opakowanie po 40g)
100 g masła

Składniki na warstwę kokosową:
230 g cukru
330 g wiórek kokosowych
250 g margaryny
4 jajka


Wykonanie:

Zagnieść kruche ciasto: margaryna + cukier, potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz jajka. Ciasto schłodzić w zamrażalce ok. 0,5 godziny.

Masa budyniowa: połowę mleka zagotować z masłem, a w pozostałym rozpuszczamy budynie. Wlewamy do gotującego się mleka. Masę przestudzić i wylać na wyłożone na blachę ciasto.

Masa kokosowa: margarynę rozpuszczamy i schładzamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i żółtka. Gdy składniki się połączą dodajemy wiórki i cienkim strumieniem wlewamy margarynę. Wszystko razem delikatnie mieszamy. Smacznego!

Formę prostokątną wykladamy papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto wykładamy po całej długości blaszki. Wylewamy masę budyniową i równomiernie rozkładamy, a potem masę kokosową. Pieczemy w temperaturze 180°C około 40-45 minut. Studzimy ciasto i wkładamy do lodówki na 12 godz.

PRZEPIS VIDEO


Strona główna
Ciasta i słodkości(198)
Babki i babeczki(23)
Biszkoptowe(42)
Bez pieczenia(29)
Desery(15)
Na kruchym(17)
Serniki(25)
Pączki i ciastka(24)
Pozostałe(23)
Dania główne(61)
Zupy(18)
Pieczywo(35)
Sałatki i surówki(26)
Domowe wędliny(12)
Porady(19)
Informacje


.........................................................







Na kanał YouTube, gdzie prezentujemy nasze przepisy w formie filmu.

.........................................................





Podoba się przepis?
Udostępnij go znajomym na serwisach społecznościowych






.........................................................