Karpatka z kremem z bitej śmietany Kategorie
   





PRZEPIS


Składniki na ciasto parzone:
300 ml wody
170 g mąki pszennej (tortowej)
150 g masła
6 jajek (rozmiar L)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypa soli

Składniki na krem z bitej śmietany:
600 ml śmietanki kremówki (30 - 36%)
400 g serka mascarpone
90 g cukru pudru

Opcjonalnie:
2 łyżki żelatyny
80 ml wrzątku do żelatyny

Dodatkowo:
Cukier puder do posypania

Wykonanie:

W rondelku, na małym ogniu, gotujemy wodę z masłem. Po zagotowaniu, mając garnek nadal na małym ogniu, stopniowo dodajemy mąkę pszenną ze szczyptą soli, cały czas mieszając. Nie przerywamy mieszania, aż do momentu, gdy ciasto zrobi się szkliste i będzie odchodzić od rondelka. Wtedy rondelek zestawiamy z gazu i zostawimy do ostygnięcia.

Po całkowitym wystygnięciu ciasto przekładamy do miski i ucieramy mikserem, dodając po jednym jajku oraz proszek do pieczenia. Miksujemy, aż masa będzie jednolita. Tak przygotowaną masę dzielimy na dwie równe części.

Jedną połówkę ciasta wykładamy do formy prostokątnej, o wymiarach
24 x 38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Ciasto rozkładamy po całej powierzchni foremki. Foremkę wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez 20 min.

Po upieczeniu foremkę wyciągamy z piekarnika i ściągamy z ciasta papier do pieczenia. Z drugą połową ciasta robimy to samo co z pierwszą. Gdy mamy już przyszykowane dwa blaty ciast, zabieramy się za robienia kremu z bitej śmietany.

Do miski wlewamy śmietankę kremówkę i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier puder . Próbując bitą śmietanę, możemy sprawdzić czy ilość cukru jest dla nas odpowiednia. Po wymieszaniu cukru pudru z ubitą śmietanką, dodajemy stopniowo serek mascarpone. Osoby lubiące masy bardziej zwarte mogą dodać do masy żelatynę (2 łyżki żelatyny rozrobione w 80 ml wrzątku i przestudzone). Żelatynę z masą wymieszać krótko, tylko tyle, żeby składniki połączyły się ze sobą.

Krem z bitej śmietanki wykładamy na jeden blat ciasta, a drugim przykrywamy, lekko dociskając. Przed spożyciem wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem. Życzę smacznego, a ja zabieram się do delektowania tym przepysznym ciastem.

PRZEPIS VIDEO



Strona główna
Ciasta i słodkości(192)
Babki i babeczki(22)
Biszkoptowe(41)
Bez pieczenia(26)
Desery(14)
Na kruchym(17)
Serniki(25)
Pączki i ciastka(24)
Pozostałe(23)
Dania główne(61)
Zupy(18)
Pieczywo(35)
Sałatki i surówki(26)
Domowe wędliny(12)
Porady(19)
Informacje


.........................................................








Polewa czekoladowa



Lukier biały - krok po kroku


.........................................................





Podoba się przepis?
Udostępnij go znajomym na serwisach społecznościowych.






.........................................................