Jabłecznik z bitą śmietaną

Kategorie
klawisz zapisz pdf lub drukuj

PRZEPIS


Składniki na biszkopt:
70 g mąki pszennej
110 g cukru
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę jabłkową:
1,5 kg jabłek
4 łyżki cukru
1 opakowanie galaretki pomarańczowej
1 płaska łyżeczka cynamonu

Składniki na bitą śmietanę:
660 ml śmietany kremówki (30%)
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
80 ml wody (do rozrobienia żelatyny)

Dodatkowo:
70 g orzechów włoskich drobno krojonych

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Dodajemy pojedynczo żółtka i dalej ubijamy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wszystko mieszamy ręcznie łyżką drewnianą, bez użycia miksera. Ciasto wylewamy do prostokątnej foremki o wymiarach 24 x 38 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 min w temperaturze 160- 170°C. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty, ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku. Następnie wyciągamy z blaszki, ściągamy papier do pieczenia i zostawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu z biszkoptu ściągamy wierzchnią skórkę.

Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Dusimy na patelni, aż jabłka zrobią się miękkie i stracą część soku. Następnie dodajemy cukier i wszystko dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy suchą galaretkę z paczki, o smaku pomarańczy i wszystko dobrze mieszamy. Dusimy jeszcze przez 2 - 3 min. Odstawiamy do wystudzenia.

Blaszkę, w której piekliśmy biszkopt, wykładamy papierem do pieczenia (papier dajemy, by smak metalu nie przeszedł do masy jabłkowej) i wkładamy do niej biszkopt. Na biszkopt dajemy masę jabłkową i wszystko dobrze równamy. Następnie ubijamy bitą śmietanę, z cukrem, a na koniec dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, i mieszamy mikserem, żeby dobrze się rozprowadziła. Wykładamy bitą śmietanę na masę jabłkową, a na koniec posypujemy drobno pokrojonymi orzechami włoskimi. Smacznego!

PRZEPIS VIDEO


Strona główna
Ciasta i słodkości(196)
Babki i babeczki(22)
Biszkoptowe(41)
Bez pieczenia(29)
Desery(15)
Na kruchym(17)
Serniki(25)
Pączki i ciastka(24)
Pozostałe(23)
Dania główne(61)
Zupy(18)
Pieczywo(35)
Sałatki i surówki(26)
Domowe wędliny(12)
Porady(19)
Informacje


.........................................................







Na kanał YouTube, gdzie prezentujemy nasze przepisy w formie filmu.

.........................................................





Podoba się przepis?
Udostępnij go znajomym na serwisach społecznościowych.






.........................................................