Eklerki z nadzieniem budyniowym

Kategorie
klawisz zapisz pdf lub drukuj

PRZEPIS


Składniki na ciasto:
1 szklanka wody,
1 szklanka mąki pszennej tortowej (około 140 g)
120 g masła
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypa soli

Składniki na krem:
3 szklanki mleka
6 łyżek cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 opakowania budyniu waniliowego (2 x 40 g)
200 gram masła lub margaryny

Składniki na polewę:
2 tabliczki mlecznej czekolady
4 -5 łyżek mleka


Wykonanie:

W rondelku na małym ogniu gotujemy wodę z masłem. Po zagotowaniu stopniowo dodajemy mąkę pszenną cały czas mieszając. Nie przerywamy mieszania, aż do momentu gdy ciasto zrobi się szkliste i będzie odchodzić od rondelka. Wtedy rondelek zostawimy do ostygnięcia. Po całkowitym wystygnięciu ciasto przekładamy do miski i ucieramy mikserem dodając po jednym jajku oraz proszek do pieczenia. Miksujemy, aż masa będzie jednolita. Tak przygotowaną masę wypełniamy rękaw cukierniczy z końcówką gwiazdki.

Wyciskamy na blaszkę wyłożone papierem w podłużne paski około 10 cm. A teraz uwaga - masę nie nakładamy na boki tylko robimy to warstwami nakładając ciasto kolejne warstwy tak około trzech i czwarty pasek kończymy na połowie robiąc "dziubek".

Pieczemy w temperaturze 200°C przez 20-25 min na złocisty kolor. Przez pierwsze 10 min piekarnika nie możemy otwierać, ponieważ nasze eklerki opadną.

Wykonanie kremu:

W misce ubijamy mikserem masło, do którego dodajemy wcześniej ugotowany i wystudzony budyń. Tzn. dwie szklanki mleka i sześć łyżek cukry gotujemy w garnku, a w misce rozrabiamy 2 budynie waniliowe z dwiema łyżkami mąki i wszystko dokładnie mieszamy. Gdy mleko nam się zagotuje dodajemy rozrobione budynie z mąką i cały czas mieszamy, żeby nie powstały grudki. Zostawiamy do ostygnięcia , a potem dodajemy do naszego ubijanego masła i wszystko dokładnie mieszamy, aż zrobi się jednolita masa. I tak przygotowaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego.

Nadziewamy eklerki:

Wcześniej upieczone i ostudzone eklerki przecinamy na połowę. Na dolną część nakładamy naszą masę budyniową i przykrywamy górną częścią eklerka. Wykonanie polewy: 2 tabliczki czekolady i 4-5 łyżek mleka rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, aż czekolada zrobi się szklista i błyszcząca. Wtedy jeszcze ciepłą polewą otulamy nasze eklerki i gotowe. Smacznego!

PRZEPIS VIDEO


Strona główna
Ciasta i słodkości(198)
Babki i babeczki(23)
Biszkoptowe(42)
Bez pieczenia(29)
Desery(15)
Na kruchym(17)
Serniki(25)
Pączki i ciastka(24)
Pozostałe(23)
Dania główne(61)
Zupy(18)
Pieczywo(35)
Sałatki i surówki(26)
Domowe wędliny(12)
Porady(19)
Informacje


.........................................................







Na kanał YouTube, gdzie prezentujemy nasze przepisy w formie filmu.

.........................................................





Podoba się przepis?
Udostępnij go znajomym na serwisach społecznościowych






.........................................................