Ciasto cappuccino Kategorie
   



PRZEPIS


Składniki:
Biszkopt ciemny:
6 jajek
1 szkl. cukru
1 szkl. maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao

Składniki na krem:
250g mascarpone
200 ml śmietany 30%
3 płaskie łyżeczki żelatyny
80 g kawy cappucino
3 łyżki cukru pudru,

Składniki na wierzch:
400 ml śmietany 30%
2 łyżeczki cukru pudru
cappuccino
4 fixy


Wykonanie:

Biszkopt: białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do prostokątnej wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 na 36 cm. włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 min w temperaturze 160-170*C. Pozostawić 15 min w piekarniku do lekkiego ostygnięcia. Po tym czasie biszkopt wyjąć z piekarnika.

Serek mascarpone dokładnie wymieszać z cappuccino. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i dodać żelatynę, a następnie mascarpone i delikatnie wymieszać. Biszkopt przeciąć na dwie części i przełożyć kremem. Na wierzch ubić śmietanę z cukrem pudrem i fixami. Wszystko oprószyć cappuccino.

PRZEPIS VIDEO



Strona główna
Ciasta i słodkości(192)
Babki i babeczki(22)
Biszkoptowe(41)
Bez pieczenia(26)
Desery(14)
Na kruchym(17)
Serniki(25)
Pączki i ciastka(24)
Pozostałe(23)
Dania główne(61)
Zupy(18)
Pieczywo(35)
Sałatki i surówki(26)
Domowe wędliny(12)
Porady(19)
Informacje


.........................................................







Na kanał YouTube, gdzie prezentujemy nasze przepisy w formie filmu.

.........................................................





Podoba się przepis?
Udostępnij go znajomym na serwisach społecznościowych






.........................................................