Ciasto mega cytrynowe

Kategorie
klawisz zapisz pdf lub drukuj klawisz zpisz przepis po angielsku zdjęcie ciasta

zdjęcie ciasta

zdjęcie ciasta

PRZEPIS
zdjęcie składników

Składniki na biszkopt:
7 całych jajek
120 g mąki pszennej (tortowej)
190 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę cytrynową:
560 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
1 serek mascarpone (250 g)
2 opakowania galaretki cytrynowej (2x75 g)
500 ml wody do galaretki
1 cytryna (sok i otarta skórka)
5 łyżek cukru pudru

Składniki na poncz do nasączenia biszkoptu:
200 ml przegotowanej wody
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru

Składniki na polewę cytrynową:
2 czekolady białe (200 g)
100 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
Otarta skórka z jednej cytryny

Dodatkowo:
Migdały w płatkach

zdjęcie z etapu wykonania ciasta

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Dodajemy pojedynczo żółtka i dalej ubijamy. Odstawiamy mikser. Następnie wsypujemy przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wszystko mieszamy ręcznie łyżką (np. drewnianą). Ciasto wylewamy do prostokątnej foremki, o wymiarach 24 x 38 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 min (grzałki góra, dół), w temperaturze 160 - 170°C. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty, ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku.

zdjęcie z etapu wykonania ciasta

Następnie wyciągamy z blaszki, ściągamy papier do pieczenia i zostawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu z biszkoptu ścinamy wierzchnią skórkę i przekrajamy wzdłuż na połowę.

zdjęcie z etapu wykonania ciasta

Śmietankę kremówkę ubijamy mikserem na półsztywno. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy serek mascarpone, cukier puder i otartą skórkę cytryny i wszystko dobrze mieszamy, do połączenia się składników. Teraz dodajemy cienkim strumieniem galaretkę cytrynową. Rozrobiliśmy ją w 500 ml wrzątku i zostawiliśmy do wystudzenia, by była całkowicie zimna. Mieszamy mikserem, a na koniec dodajemy sok z jednej cytryny i mieszamy tylko do połączenia składników. Tak przygotowaną masę odstawiamy na chwilkę.

zdjęcie z etapu wykonania ciasta

Foremkę, w której piekliśmy biszkopt, wykładamy papierem do pieczenia (zapobiegnie to przedostaniu się metalicznego smaku z foremki do ciasta) i wkładamy upieczony jeden placek biszkoptu. Nasączamy go ponczem cytrynowym, przygotowanym z 200 ml wody wymieszanej z sokiem z cytryny i cukrem. Łyżką nasączamy biszkopt po całej powierzchni. Na biszkopt wykładamy masę cytrynową, którą wcześniej przygotowaliśmy (jeżeli masa będzie za rzadka poczekajmy 5 - 10 min). Masę przykrywamy drugim plackiem biszkoptu, który wcześniej również nasączyliśmy ponczem.

zdjęcie z etapu wykonania ciasta

Na koniec ciasto polewamy polewą cytrynową, którą przyszykowaliśmy z dwóch tabliczek czekolady rozpuszczonych w 100 ml śmietanki kremówki. Po rozpuszczeniu czekolady dodajemy otartą skórkę z jednej cytryny. Wszystko mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia na około 5 min. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

PRZEPIS VIDEO


Strona główna
Ciasta i słodkości(198)
Babki i babeczki(23)
Biszkoptowe(42)
Bez pieczenia(29)
Desery(15)
Na kruchym(17)
Serniki(25)
Pączki i ciastka(24)
Pozostałe(23)
Dania główne(61)
Zupy(18)
Pieczywo(35)
Sałatki i surówki(26)
Domowe wędliny(12)
Porady(19)
Informacje


.........................................................

etykieta szef kuchni poleca



zdjęcie dziewczynek


Robimy wędzonki.
Zapraszam!

zdjęcie boczku


.........................................................

etykieta udostępnij



Podoba się przepis?
Udostępnij go znajomym na serwisach społecznościowych.






.........................................................






Jeżeli chcemy równo przekroić biszkopt możemy użyć:

Nóż strunowy do cięcia biszkoptu

zdjęcie noża strunowego

Forma regulowana o kształcie okręgu

zdjęcie formy do cięcia

Ramka do krojenia biszkoptu

zdjęcie ramki do krojenia