Ciasto „Jabłka na wypasie”

Kategorie
klawisz zapisz pdf lub drukuj zdjęcie ciasta

zdjęcie ciasta

zdjęcie ciasta

PRZEPIS
zdjęcie składników potrzebnych do ciasta

Składniki:
500 g jabłek (obrane i bez gniazd nasiennych)
3 łyżki cukru do jabłek
800 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
400 g masy kajmakowej (krówkowej)
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki żelatyny
160 ml wrzątku do żelatyny

Dodatkowo:
1,5 opakowania herbatników maślanych (paczka 250 g)
50 g orzechów włoskich (do posypania ciasta)


zdjęcie z etapu wykonania ciasta

Wykonanie:

Jabłka myjemy, obieramy z skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w ćwiartki. Następnie jabłka dajemy do garnka. Dodajemy parę goździków, cukier i zalewamy około 2 litrami wody. Gotujemy kilka minut na małym ogniu, aż jabłka lekko zmiękną. Wtedy odcedzamy i studzimy (możemy użyć jabłek gotowych z przetworów domowych, takich jak kompot). Po wystudzeniu jabłka kroimy w kostkę.

zdjęcie z etapu wykonania ciasta

W misce ubijamy 400 ml śmietanki kremówki i gdy zacznie gęstnieć dodajemy cukier puder i cynamon. Śmietankę dalej ubijamy, aż zrobi się w miarę gęsta (ale nie ubijamy ją na sztywno). Następnie dodajemy cienkim strumieniem żelatynę (2 łyżki żelatyny rozrobiliśmy w 80 ml wrzątku i zostawiliśmy do wystudzenia). Mieszamy mikserem na małych obrotach, aż żelatyna dobrze rozprowadzi się po całej masie. Odstawiamy mikser i partiami dodajemy wcześniej przyszykowane jabłka. Mieszamy łyżką tak, aby jabłka ładnie oblepiły się w masie.

zdjęcie z etapu wykonania ciasta

Foremkę o wymiarach 24 x 38 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy herbatniki po całej powierzchni, a na nie wylewamy naszą masę z jabłkami. Ładnie równamy szpatułką. Następnie przykrywamy ją drugą porcją herbatników. Blaszkę na chwilkę ostawiamy.

zdjęcie z etapu wykonania ciasta

Następna warstwa to warstwa śmietanowo - kajmakowa. W misce ubijamy 400 ml śmietanki kremówki i gdy zrobi się gęsta, ale jeszcze nie do końca ubita, dodajemy stopniowo masę kajmakową. Na koniec dodajemy cienkim strumieniem żelatynę (2 łyżki żelatyny rozrobiliśmy w 80 ml wrzątku i zostawiliśmy do wystudzenia). Mieszamy mikserem na małych obrotach, aż żelatyna dobrze rozprowadzi się po całej masie.

zdjęcie z etapu wykonania ciasta

Masę wylewamy do foremki na herbatniki i rozprowadzamy po całej powierzchni ładnie równając. Wierzch ciasta posypujemy pokrojonymi drobno orzechami włoskimi. Ciasto wkładamy do lodówki przynajmniej na kilka godzin, ale najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego!

PRZEPIS VIDEO


Strona główna
Ciasta i słodkości(196)
Babki i babeczki(22)
Biszkoptowe(41)
Bez pieczenia(29)
Desery(15)
Na kruchym(17)
Serniki(25)
Pączki i ciastka(24)
Pozostałe(23)
Dania główne(61)
Zupy(18)
Pieczywo(35)
Sałatki i surówki(26)
Domowe wędliny(12)
Porady(19)
Informacje


.........................................................

etykieta szef kuchni poleca



zdjęcie dziewczynki

zdjęcie słoja z ocetem jabłkowym

Ocet jabłkowy przepis

.........................................................

etykieta ciekawostka


Ocet jabłkowy - jeden z sześciu rodzajów octów. Znany od starożytności, używany przez stulecia, zapomniany i odnaleziony. Jego właściwości przekazywano z pokolenia na pokolenie, ale również zostały potwierdzone naukowo ...czytaj


.........................................................

etykieta udostępni



Podoba się przepis?
Udostępnij go znajomym na serwisach społecznościowych.






.........................................................