Ciasto jogurtowo-wiśniowe

Kategorie
klawisz zapisz pdf lub drukuj zdjęcie ciasta

zdjęcie ciasta

PRZEPIS
Składniki na biszkopt:
6 jajek
100 g mąki pszennej (tortowej)
120 g cukru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę wiśniową:
800 ml jogurtu naturalnego
300 g wydrylowanych wiśni
45 g cukru pudru (około 5 łyżek)
40 g żelatyny (około 5 łyżek)
100 ml wrzątku (do żelatyny)
1 opakowanie bitej śmietany „Śnieżka”
250 ml mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)

Składniki na bitą śmietanę:
500 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
35 -40 g cukru pudru (około 4 łyżek)
2 łyżki żelatyny (opcjonalnie)
70 ml wrzątku (do żelatyny)

Poncz do nasączenia biszkoptu:
200 ml wody
2 łyżki cukru

Dodatkowo:
Czekolada deserowa lub gorzka

Wykonanie:

Wykonanie biszkoptu:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Dodajemy pojedynczo żółtka i dalej ubijamy. Odstawiamy mikser. Następnie wsypujemy przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wszystko mieszamy ręcznie łyżką (np. drewnianą). Ciasto wylewamy do prostokątnej foremki, o wymiarach 24 x 38 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 min (grzałki góra, dół), w temperaturze 160 - 170°C. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty, ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku. Następnie wyciągamy z blaszki, ściągamy papier do pieczenia i zostawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu z biszkoptu ścinamy wierzchnią skórkę i przekrajamy wzdłuż na połowę.

Wykonanie masy jogurtowej:
Rozpuścić żelatynę we wrzątku i zostawić do przestudzenia. Odcedzić wiśnie i zblendować je gładką masę. W misce wymieszać jogurt z cukrem i cukrem wanilinowym i lekko ubić mikserem. Dodać do jogurtu owoce i wszystko wymieszać. Odstawić na chwilę na bok. W innej misce ubić na sztywno bitą śmietanę (według instrukcji na opakowaniu). Ubitą śmietanę wlać do miski z jogurtem i owocami i całość wymieszać tylko tyle, żeby składniki się połączyły. Na koniec zmniejszamy obroty miksera i do masy dodajemy powoli przestudzoną żelatynę i znów mieszamy tylko chwilkę, do połączenia składników.

Foremkę, w której piekliśmy biszkopt, wykładamy papierem do pieczenia (zapobiegnie to przedostaniu się metalicznego smaku z foremki do ciasta) i wkładamy upieczony jeden placek biszkoptu. Biszkopt nasączamy ponczem, a następnie wylewamy na niego masę jogurtowo-wiśniową. Na górę kładziemy drugi placek biszkoptu. Jego również nasączamy. Lekko dociskamy. Blaszkę wstawiamy na chwilę do lodówki.

Wykonanie bitej śmietany:
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i zostawiamy do przestudzenia. W misce ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę. Następnie zmniejszamy obroty miksera i cienkim strumieniem dodajemy przestudzoną żelatynę i mieszamy tylko tyle, żeby składniki się połączyły.

Bitą śmietanę wylewamy na wierzch biszkoptu. Całość wyrównujemy i obsypujemy startą czekoladą. Foremkę powtórnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

PRZEPIS VIDEO


Strona główna
Ciasta i słodkości(198)
Babki i babeczki(23)
Biszkoptowe(42)
Bez pieczenia(29)
Desery(15)
Na kruchym(17)
Serniki(25)
Pączki i ciastka(24)
Pozostałe(23)
Dania główne(61)
Zupy(18)
Pieczywo(35)
Sałatki i surówki(26)
Domowe wędliny(12)
Porady(19)
Informacje


.........................................................

etykieta szef kuchni poleca



zdjęcie dziewczynki

zdjęcie słoja z ocetem jabłkowym

Ocet jabłkowy przepis

.........................................................

etykieta ciekawostka


Ocet jabłkowy - jeden z sześciu rodzajów octów. Znany od starożytności, używany przez stulecia, zapomniany i odnaleziony. Jego właściwości przekazywano z pokolenia na pokolenie, ale również zostały potwierdzone naukowo ...czytaj


.........................................................

etykieta udostępni



Podoba się przepis?
Udostępnij go znajomym na serwisach społecznościowych.






.........................................................