Babka z jabłkami w polewie karmelowej

Kategorie
klawisz zapisz pdf lub drukuj



PRZEPIS


Składniki:
230 g mąki pszennej tortowej
4 jajka
170 g miękkiego masła lub margaryny
120 g cukru
4 łyżki gęstego jogurtu (typu greckiego)
1 łyżeczka cynamonu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
3 jabłka (około 500 g)

Składniki na polewę karmelową:
60 g cukru
90 ml wody
60 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
25 g masła


Wykonanie:

Masło dajemy do miski i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i cały czas ucieramy mikserem. Po dodaniu wszystkich jajek dodajemy stopniowo mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Dodajemy jogurt i jeszcze chwilę mieszamy mikserem. Na koniec dodajemy jabłka, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Mieszamy wszystko, już łyżką (np. drewnianą) do momentu, aż ciasto ładnie obtoczy jabłka.

Tak przygotowaną masę wylewamy do foremki, typu keksówka, o wymiarach 12 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto rozkładamy po całej foremce, a wierzch równamy. Blaszkę wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 170°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez około 50 - 60 min. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Jeżeli patyczek jest czysty to znaczy, że ciasto jest upieczone. Jeśli wierzch ciasta się przypieka, a w środku ciasto jeszcze jest surowe, to wierzch przykrywamy folią aluminiową. Po upieczeniu studzimy i wyciągamy z foremki.

Pora na polewę karmelową. Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy cukier. Gotujemy około 20 min, aż część wody wyparuje, a cukier zacznie brązowieć. Po tym czasie ściągamy rondelek z palnika i dodajemy masło oraz śmietankę kremówkę. Jak to zrobimy to karmel zetnie nam się i złączy się w bryłkę. Dlatego rondelek ponownie wstawiamy na gaz i podgrzewamy kilka minut, aż składniki ładnie się ze sobą połączą.

Polewę karmelową studzimy na tyle, żeby była płynna i polewamy nią naszą bakę. Życzę smacznego!

PRZEPIS VIDEO


Strona główna
Ciasta i słodkości(198)
Babki i babeczki(23)
Biszkoptowe(42)
Bez pieczenia(29)
Desery(15)
Na kruchym(17)
Serniki(25)
Pączki i ciastka(24)
Pozostałe(23)
Dania główne(61)
Zupy(18)
Pieczywo(35)
Sałatki i surówki(26)
Domowe wędliny(12)
Porady(19)
Informacje


.........................................................








Ocet jabłkowy przepis

.........................................................




Ocet jabłkowy - jeden z sześciu rodzajów octów. Znany od starożytności, używany przez stulecia, zapomniany i odnaleziony. Jego właściwości przekazywano z pokolenia na pokolenie, ale również zostały potwierdzone naukowo ...czytaj


.........................................................





Podoba się przepis?
Udostępnij go znajomym na serwisach społecznościowych.






.........................................................