Babka drożdżowa

Kategorie
klawisz zapisz pdf lub drukuj zdjęcie babki drożdżowej

zdjęcie babki drożdżowej

zdjęcie babki drożdżowej

PRZEPIS
zdjęcie z etapu wykonania babki

Składniki na zaczyn:
40 g drożdży świeżych
120 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej tortowej (typ 450)
1 łyżka cukru

Składniki na ciasto:
340 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
30 g masła
1 jajko
50 g cukru
50 g roztopionego masła
¼ łyżeczki soli
100 g rodzynek

Składniki na kruszonkę:
1 łyżka mąki
4 łyżki cukru
1 łyżka masła

zdjęcie z etapu wykonania babki

Wykonanie:

W pierwszej kolejności robimy zaczyn. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mąki oraz wlewamy ciepłe mleko (temperatura mleka około 30°C). Wszystko mieszamy, aż do połączenia się wszystkich składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce (bez przeciągów).

zdjęcie z etapu wykonania babki

Gdy drożdże zaczęły pracować, dodajemy połowę mąki, jajko, sól, cukier i roztopione masło (wystudzone) i wszystko mieszamy. Dodajemy resztę mąki, wstępnie zagniatamy ciasto w misce, a następnie przerzucamy na stolnicę. Wyrabiamy ciasto (w razie potrzeby podsypując stolnicę mąką) do momentu, gdy ciasto nie będzie się nam kleiło do rąk i będzie przypominać plastelinę. Ciasto potrzebuje tak około 15 minut wyrabiania (możemy je również wyrobić robotem). Ciasto wkładamy do miseczki i przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą, żeby nie wyschło. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 – 1,5 godz., aż do wyrośnięcia.

zdjęcie z etapu wykonania babki

Po wyrośnięciu ciasto znowu wyrabiamy, ale tylko przez chwilę, żeby pozbyć się gazów. Formujemy podłużny kształt, tak aby pasował do naszej foremki. Foremkę keksówkę, o wymiarach 12cm x 35cm, smarujemy olejem roślinnym i obsypujemy bułką tartą. Wkładamy ciasto, rozkładając dokładnie po całej długości. Foremkę przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy na około 15 - 30 min do podwojenia objętości ciasta.

zdjęcie z etapu wykonania babki

W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. W rondelku roztapiamy masło, następnie dodajemy cukier oraz mąkę i wszystko mieszamy.

zdjęcie z etapu wykonania babki

Gdy ciasto podwoi swoją objętość smarujemy wierzch ciasta rozbełtanym jajkiem, a następnie rozsypujemy kruszonkę po całej powierzchni babki.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 – 40 min (grzałki góra i dół). Po upieczeniu ciasto wstępnie studzimy, a następnie delikatnie wyjmujemy z foremki. Teraz możemy albo jeszcze do końca je wystudzić lub takie ciepłe zjeść. Smacznego!

PRZEPIS VIDEO


Strona główna
Ciasta i słodkości(196)
Babki i babeczki(22)
Biszkoptowe(41)
Bez pieczenia(29)
Desery(15)
Na kruchym(17)
Serniki(25)
Pączki i ciastka(24)
Pozostałe(23)
Dania główne(61)
Zupy(18)
Pieczywo(35)
Sałatki i surówki(26)
Domowe wędliny(12)
Porady(19)
Informacje


.........................................................

etykieta szef kuchni poleca



zdjęcie dziewczynki

zdjęcie słoja z ocetem jabłkowym

Ocet jabłkowy przepis

.........................................................

etykieta ciekawostka


Ocet jabłkowy - jeden z sześciu rodzajów octów. Znany od starożytności, używany przez stulecia, zapomniany i odnaleziony. Jego właściwości przekazywano z pokolenia na pokolenie, ale również zostały potwierdzone naukowo ...czytaj


.........................................................

etykieta udostępni



Podoba się przepis?
Udostępnij go znajomym na serwisach społecznościowych.






.........................................................