Babka chałwowa

Kategorie
klawisz zapisz pdf lub drukuj

PRZEPIS


Składniki:
4 jajka
150 g cukru
120 ml oleju rzepakowego
220 g mąki pszennej (tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18%
300 g chałwy sezamowej o smaku waniliowym

Składniki na polewę
1,5 tabliczki czekolady mlecznej (150 g)
6 łyżek mleka
50 g chałwy sezamowej o smaku waniliowym (plus 30 g do posypania)


Wykonanie:

Jajka ucieramy, aż podwoją objętość. Następnie dodajemy cukier i ucieramy, aż zmienią kolor na jaśniejszy. Dodajemy olej, cienkim strumieniem i nadal ucieramy. Teraz dodajemy mąkę (przesianą przez sito), proszek do pieczenia oraz śmietanę. Miksujemy tyle, żeby wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Na sam koniec dodajemy pokruszoną chałwę i miksujemy, aż wszystko się połączy. Masę przekładamy do foremki o wymiarach 12 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C (grzałki góra i dół) i pieczemy przez 50 - 60 min.

Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Jeżeli patyczek będzie czysty, to znak, że ciasto jest upieczone. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika. Jak lekko przestygnie wyjmujemy babkę z foremki, zdejmujemy papier do pieczenia i całkowicie studzimy.

By przygotować polewę czekoladową musimy w rondelku podgrzać mleko z 50 g chałwy, a następnie dodajemy czekoladę mleczną. Cały czas mieszamy, aż polewa zrobi się szklista i lejąca. W razie potrzeby, gdy polewa będzie za gęsta, dodajemy więcej mleka. Tak przygotowaną polewą polewamy całą babkę i rozprowadzamy nożem lub łyżką po bokach babki. Górę posypujemy pokruszoną chałwą. Smacznego !!!!

PRZEPIS VIDEO


Strona główna
Ciasta i słodkości(198)
Babki i babeczki(23)
Biszkoptowe(42)
Bez pieczenia(29)
Desery(15)
Na kruchym(17)
Serniki(25)
Pączki i ciastka(24)
Pozostałe(23)
Dania główne(61)
Zupy(18)
Pieczywo(35)
Sałatki i surówki(26)
Domowe wędliny(12)
Porady(19)
Informacje


.........................................................







Na kanał YouTube, gdzie prezentujemy nasze przepisy w formie filmu.

.........................................................





Podoba się przepis?
Udostępnij go znajomym na serwisach społecznościowych






.........................................................