Babaka caffe latte

Kategorie
klawisz zapisz pdf lub drukuj



PRZEPIS


Składniki:
6 jajek
220 g cukru
1 cukier wanilinowy (16g)
300 g mąki pszennej (tortowej)
4 łyżki mąki ziemniaczanej
300 g margaryny lub masła
2 cytryny (sok i starta skórka)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kawy rozpuszczalnej - do warstwy kawowej
2 łyżki kakao - do warstwy kakaowej
2 łyżki maki pszennej (tortowej) - do warstwy waniliowej

Polewa czekoladowa:
1 tabliczka czekolady mlecznej
3-4 łyżki mleka


Wykonanie:

Roztapiamy w rondelku margarynę lub masło. Zostawić do przestudzenia. Parzymy cytryny. Ścieramy z nich skórkę, a następnie wyciskamy sok. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dajemy do miski i ubijamy mikserem, aż podwoją objętość. Wtedy dodajemy cukier, ubijamy. Dodajemy cukier wanilinowy i dalej ubijamy, aż do momentu, kiedy jajka staną się bardzo jasne. Do jednej miski przesiewamy przez sito: mąkę pszenną, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Partiami dodajemy do masy jajecznej mąki. Jak masa zrobi się gęsta dolewamy trochę margaryny. Mieszamy mikserem. Teraz na zmianę dodajemy maki i margarynę, ciągle mieszając mikserem. Robimy tak do wykończenia mąk i margaryny. Kolej na dodanie soku z cytryny, mieszamy. I na koniec skórka z cytryny. Mieszamy. Odstawiamy na chwilę.

Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy (najlepiej partiami) do masy, mieszając już łyżką (może być drewniana).

Masę dzielimy na trzy równe części. Mieszamy kawę z łyżką wody i dodajemy do pierwszej części masy. Do drugiej dodajemy kakao, a do trzeciej mąkę. Foremkę "keksówkę" o wymiarach 12 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód foremki wylewamy masę kakaową. Na nią wylewamy masę kawową, a na wierzch masę waniliową.

Nagrzewamy piekarnik do 180 °C (grzałka góra, dół), wstawiamy do niego foremkę i pieczemy babkę prze 50-60 min.

Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika, studzimy, polewamy polewą czekoladową. Życzę smacznego!

PRZEPIS VIDEO


Strona główna
Ciasta i słodkości(198)
Babki i babeczki(23)
Biszkoptowe(42)
Bez pieczenia(29)
Desery(15)
Na kruchym(17)
Serniki(25)
Pączki i ciastka(24)
Pozostałe(23)
Dania główne(61)
Zupy(18)
Pieczywo(35)
Sałatki i surówki(26)
Domowe wędliny(12)
Porady(19)
Informacje


.........................................................








Ocet jabłkowy przepis

.........................................................




Ocet jabłkowy - jeden z sześciu rodzajów octów. Znany od starożytności, używany przez stulecia, zapomniany i odnaleziony. Jego właściwości przekazywano z pokolenia na pokolenie, ale również zostały potwierdzone naukowo ...czytaj


.........................................................





Podoba się przepis?
Udostępnij go znajomym na serwisach społecznościowych.






.........................................................