Babka budyniowa

Kategorie
klawisz zapisz pdf lub drukuj

PRZEPIS


Składniki:
5 jajek
250 ml śmietany kremówki 30%
130 g mąki pszennej
3 budynie waniliowe bez cukru (każdy po 40 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
260 g cukru

Składniki na polewę czekoladową:
2 czekolady mleczne
6 łyżek mleka
posypka kolorowa


Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Po ubiciu dodajemy cukier, dalej miksując, a następnie dodajemy żółtka, jedno po drugim.
Odkładamy mikser i łyżką drewnianą mieszamy masę, dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniami oraz śmietanę kremówkę. Wszystko dobrze mieszamy zagarniając od spodu. Przelewamy do foremki silikonowej - "babki" - o średnicy 21 cm.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170°C i pieczemy około 40 minut. Jeżeli nie mamy takiej foremki, spokojnie możemy użyć zwykłej keksówki o wymiarach około 12x30 cm, tylko wtedy może wydłużyć się czas pieczenia. Czy babka się upiekła najlepiej sprawdzić patyczkiem, wbijając go w sam środek i gdy patyczek będzie czysty, babka jest gotowa.

Polewę czekoladową robimy rozpuszczając w rondelku czekoladę z mlekiem, cały czas mieszając, aż do uzyskania szklistej i lejącej czekolady. Na koniec posypujemy posypką dla dekoracji. Smacznego!

PRZEPIS VIDEO


Strona główna
Ciasta i słodkości(198)
Babki i babeczki(23)
Biszkoptowe(42)
Bez pieczenia(29)
Desery(15)
Na kruchym(17)
Serniki(25)
Pączki i ciastka(24)
Pozostałe(23)
Dania główne(61)
Zupy(18)
Pieczywo(35)
Sałatki i surówki(26)
Domowe wędliny(12)
Porady(19)
Informacje


.........................................................







Na kanał YouTube, gdzie prezentujemy nasze przepisy w formie filmu.

.........................................................





Podoba się przepis?
Udostępnij go znajomym na serwisach społecznościowych.






.........................................................