zdjęcie wafli

Wafle mleczno-kakaowe

Masz ochotę na małe, szybkie co nieco. Wafle mleczno – kakaowe nadają się wprost idealnie. Kruchy wafel, gładka masa i miły smak. W parę chwil można wyczarować coś pysznego, co szybko znika z talerza.

Czas przygotowania 50 min

Składniki:

  • 260 ml mleka
  • 400 g cukru
  • 2 op. cukru wanilinowego
  • 250 g masła lub margaryny
  • 220 g mleka w proszku (pełnego)
  • 2 łyżki kakao

Wykonanie:

Margarynę rozpuszczamy w garnku, na małym gazie. Następnie dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i wszystko mieszamy. Po rozpuszczeniu się cukrów dodajemy powoli mleko cały czas mieszając i zostawiamy do zagotowania. Zdejmujemy z gazu i dodajemy mleko w proszku, ucierając mikserem. Masę dzielimy na dwie równe części. Jedną zostawiamy jasną, a do drugiej z nich dodajemy kakao i miksujemy mikserem do połączenia się składników. Masy odstawiamy do lekkiego wystygnięcia.

Każdą z mas (jasną i ciemną) dzielimy na trzy równe części. Paczkę suchych wafli (7 szt- o wymiarach około 24 x 30 cm) przekładamy masą raz mleczną, a raz kakaową. Za każdym razem lekko dociskamy wafle do siebie. Na koniec wyrównujemy boki. Wafla zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, obciążoną ciężarem (np. deską do krojenia i położoną na niej np. 1,5 litrową wody butelkowaną).

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze