zdjęcie ciasta

Truskawkowa pianka na biszkopcie

Przepis na pyszną truskawkową piankę na mięciutkim i wilgotnym biszkopcie. Niepowtarzalny smak truskawek i jasnego biszkoptu współpracują tworząc pyszne, łatwe ciasto.

Czas przygotowania 30 min

Składniki na biszkopt:

  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 6 jajek
  • 120 g cukru pudru

Składniki na masę truskawkową:

  • 500 g truskawek
  • 800 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 100 ml wrzątku do rozpuszczenia żelatyny

Składniki na poncz:

  • 100 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka likieru amaretto (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • 1 galaretka truskawkowa (plus 500 ml wrzątku)
  • truskawki do dekoracji

Wykonanie:

Na początku rozrabiamy galaretkę truskawkową w 500 ml wrzątku i zostawiamy do wystudzenia.

Odziejemy białka od żółtek. Do miski dajemy żółtka i ucieramy mikserem, aż podwoją objętość. Następnie dodajemy cukier puder i ucieramy, aż żółtka staną się jasne. W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywno i dodajemy do masy z żółtek, mieszając łyżką. Przesiewamy mąkę i dodajemy porcjami do masy. Również wszystko mieszamy łyżką, do połączenia się składników. Masę wlewamy do foremki o rozmiarach 24 x 38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 min, w temperaturze 180°C. Po upieczeniu biszkopt zostawiamy jeszcze w wyłączonym, zamkniętym piekarniku na 15 min. Po tym czasie biszkopt wyciągamy z piekarnika, a następnie z foremki. Ściągamy papier do pieczenia i w razie potrzeby równamy górę biszkoptu. Biszkopt wkładamy do foremki (w której go piekliśmy), wyłożonej świeżym papierem do pieczenia i nasączamy ponczem przygotowanym z wody, cukru i amaretto. Tak przygotowany biszkopt zostawiamy na chwilkę.

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i blendujemy. Śmietanę kremówkę (bezpośrednio wyjętą z lodówki) ubijamy na pół sztywno. Dodajemy 5 łyżek cukru pudru mieszając mikserem. Teraz dodajemy stopniowo truskawki. Chwilę miksujemy, aż truskawki połączą się ze śmietaną. Na koniec dodajemy wystudzoną żelatynę, rozpuszczoną wcześniej w 100 ml wrzątku. Dokładnie miksujemy, żeby żelatyna rozprowadziła się po całej masie.

Tak przygotowaną masę truskawkową wlewamy do wcześniej przygotowanej foremki z biszkoptem. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż masa stężeje. Gdy masa dobrze stężeje, plasterki truskawek układamy po całej powierzchni ciasta i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki, a gdy stężeje galaretka ciasto jest gotowe do spożycia.

Smacznego!

Przepis video

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *