zdjęcie ciasta

Słonecznikowiec

Słonecznikowiec to pyszne ciasto, na kakaowym biszkopcie, przełożone masą ze śmietanki kremówki połączonej z masą kajmakową z chrupiącym skarmelizowanym słonecznikiem. Tylko pamiętaj: jak zjesz jeden kawałek, to nie oprzesz się drugiemu 🙂

Czas przygotowania 60 min

The recipe is in English in PDFPrzepis po angielsku

Składniki na biszkopt:

  • 7 jajek
  • 120 g mąki pszennej (tortowej)
  • 190 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na prażony słonecznik:

  • 250 g słonecznika (łuskanego)
  • 100 g cukru
  • 80 g masła

Składniki na krem:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 400 g masy kajmakowej (krówkowej)
  • 3 łyżki żelatyny
  • 80 ml wrzątku do żelatyny

Składniki na poncz:

  • 200 ml przegotowanej wody
  • 1 łyżka cukru

Polewa czekoladowa:

  • 2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 5 – 6 łyżek mleka

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Dodajemy pojedynczo żółtka i dalej ubijamy. Odkładamy mikser. Następnie wsypujemy przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wszystko mieszamy ręcznie łyżką drewnianą (bez użycia miksera). Ciasto wylewamy do prostokątnej foremki, o wymiarach  24 x 38 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 160 – 170°C (grzałki góra, dół). Pieczemy około 15 min. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty, ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku. Następnie wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy go z blaszki, ściągamy papier do pieczenia i zostawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu ścinamy wierzchnią skórkę i przecinamy biszkopt na połowę, tak żeby powstały dwa równe placki.

Biszkopt mamy już gotowy, więc przystępujemy do przygotowania prażonego słonecznika. Na patelni roztapiamy masło z cukrem. Wsypujemy słonecznik na patelnię i wszystko prażymy kilka minut, żeby karmel dobrze oblepił słonecznik. Następnie przekładamy słonecznik na blaszkę z piekarnika, wyłożoną papierem do  pieczenia, rozkładając po całej powierzchni. Blaszkę wstawiamy do  piekarnika, nagrzanego do 180°C i prażymy około 10 min, co jakiś czas mieszając, aż słonecznik zrobi się złotawy. Po uprażeniu słonecznika blaszkę wyciągamy i studzimy. Następnie łamiemy słonecznik w karmelu, wkładamy do miseczki i jeszcze np. łyżką drewnianą lub szpatułką, kruszymy na mniejsze kawałeczki.  Do miseczki odkładamy ok. 60 g słonecznika. Użyjemy go do posypania ciasta.

Słonecznik  odstawiamy na bok. W misce ubijamy śmietankę kremówkę na pół sztywno. Następnie dodajemy masę kajmakową i dalej ubijamy. Teraz dodajemy słonecznik w karmelu i mieszamy mikserem, tylko żeby rozprowadzić po całej masie. Na koniec dodajemy 3 łyżki żelatyny, rozpuszczone w 80 ml wrzątku i wystudzone. Mieszamy mikserem dokładnie, żeby żelatyna rozprowadziła się po całej masie.

Czas złożyć ciasto. Na spód kładziemy pierwszy placek biszkoptu, nasączamy go ponczem. Na niego wykładamy masę, rozprowadzając po całej powierzchni. Przykrywamy drugim plackiem biszkoptu lekko dociskając. Ten płat również nasączamy ponczem. Nadmiar kremu, który wyszedł z boków biszkoptów wyrównujemy szpatułką.

Górę biszkoptu polewamy polewą czekoladową, czyli czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z mlekiem. Ciasto z góry posypujemy prażonym słonecznikiem. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Życzę smacznego!

Przepis video

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *