zdjęcie ciasta z orzechami

Sernik „Snikers” (bez pieczenia)

Prosty przepis na sernik „Snikers”, który przygotujemy bez pieczenia. Warstwa serowo – czekoladowa i serowo – orzechowa na warstwie krakersów. Nie tylko wyglądem, ale i smakiem nawiązuje do znanych batoników. Ciasto proste do zrobienia i delektowania się znanym – nieznanym smakiem.

Czas przygotowania 40 min

The recipe is in English in PDFPrzepis po angielsku

Składniki na masę serowo – czekoladową:

  • 600 g twarogu półtłustego
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 100 g masła lub margaryny
  • 150 g czekolady mlecznej lub deserowej

Składniki na masę serowo – orzechową:

  • 600 g twarogu półtłustego
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 50 g masła lub margaryny
  • 150 masła orzechowego

Dodatkowo:

  • 1 paczka krakersów
  • 200 g orzeszków ziemnych
  • 400 g masy krówkowej (kajmakowej)
  • 50 g czekolady mlecznej lub deserowej
  • 2 łyżki mleka (do polewy czekoladowej)

 Wykonanie:

W pierwszej kolejności przygotowujemy blaszkę o rozmiarach 24 x 38 cm i wykładamy ją papierem do pieczenia. Na spód blaszki, po całej powierzchni wykładamy krakersy.

Teraz przygotujemy masą serowo – czekoladową. Twaróg musimy zmielić dwa razy w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Następnie do twarogu dodajemy cukier, jajko, mąkę ziemniaczaną oraz roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i wszystko miksujemy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Masło lub margarynę rozpuszczamy w garnku, a następnie dodajemy masę serową, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliła. Masę serową doprowadzamy do zagotowania (aż wyjdą bąbelki pary z masy), a potem gotujemy jeszcze kilka minut. Taką masę, jeszcze gorącą, wykładamy do wcześniej przygotowanej blaszki z krakersami. Masę serową równomiernie rozkładamy po całej powierzchni, a górę ładnie równamy.

Blaszkę znowu na chwilkę odstawiamy, a my zajmujemy się przygotowaniem drugiej masy serowej. Tym razy masy o smaku orzechowym.

Tak jak wcześniej twaróg mielimy dwa razy, w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Następnie do twarogu dodajemy cukier, jajko, mąkę ziemniaczaną oraz masło orzechowe i wszystko miksujemy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Masło lub margarynę rozpuszczamy w garnku, a następnie dodajemy masę serową cały czas mieszając, żeby się nie przypaliła. Masę serową doprowadzamy do zagotowania (aż wyjdą bąbelki pary z masy), a potem gotujemy jeszcze kilka minut. Taką masę, jeszcze gorącą wykładamy do blaszki na poprzednio wyłożoną masę serowo – czekoladową. Równomiernie rozkładamy po całej powierzchni, a górę ładnie równamy.

Wkładamy do lodówki na około 30 min. Gdy masy się chłodzą, my zajmujemy się orzeszkami ziemnymi. Orzeszki ziemne dajemy na patelnie i prażymy przez około 10 min, aż ładnie zmienią kolor na ciemniejszy. Następnie studzimy.

Po około 30 min wyciągamy blaszkę z lodówki. Wierzch sernika smarujemy masą krówkową (kajmakową) i posypujemy prażonymi orzeszkami ziemnymi.  Całość polewamy czekoladą roztopioną z mlekiem w kąpieli wodnej, biorąc trochę czekolady na łyżkę i ruchami posuwistymi polewamy wierzch ciasta.

Takie ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

zdjęcie ciasta snikers

Przepis video

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *