zdjęcie sernika

Sernik cytrynowy (bez pieczenia)

Idealny na upalne dni, ale nie tylko. Mocno cytrynowy smak mocno odświeża. Przygotowanie na zimno skraca oczekiwanie na pyszne smaki tego nietypowego, ale przepysznego  sernika.

Czas przygotowania 30 min

The recipe is in English in PDFPrzepis po angielsku

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła lub margaryny
  • 2 cytryny

Ganasz z białej czekolady:

  • 1 tabliczka białej czekolady (100 g)
  • 100 g masła

Dodatkowo:

  • 1 paczka herbatników maślanych (250 g)

Wykonanie:

Aby przygotować masę serową, w pierwszej kolejności musimy twaróg zmielić dwa razy, w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Następnie do twarogu dodajemy cukier, jajka, mąkę ziemniaczaną i wszystko miksujemy mikserem, do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy otartą skórkę z 2 cytryn oraz sok z 2 cytryn. Mieszamy jeszcze chwilkę, by składniki się połączyły. Następnie rozpuszczamy w garnku masło lub margarynę. Kiedy masło (lub margaryna) będą już płynne dodajemy masę serową, cały czas mieszając, by się nie przypaliła. Masę serową doprowadzamy do zagotowania ( około 10 min), aż wyjdą bąbelki pary z masy serowej.

Foremkę, o wymiarach 24 x 38 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód po całej powierzchni blaszki wykładamy herbatniki i na to wylewamy jeszcze gorącą masę serową. Powierzchnie równamy, żeby była ładna prosta. Blaszkę odstawiamy i studzimy, a gdy wystygnie wkładamy do lodówki.

Gdy sernik mamy gotowy przygotowujemy ganasz. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, którą następnie musimy przestudzić. W misce ucieramy masło na puszystą masę i dodajemy przestudzoną czekoladę, mieszając, aż wszystko się ładnie ze sobą połączy. Tak przygotowany ganasz wylewamy na górę sernika i ładnie równamy. Smacznego!

 

Przepis video

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *