zdjęcie pierniczków

Przepis na pierniczki

Wspólne pieczenie pierniczków i ich dekorowanie razem z naszymi pociechami to miłe umilenie oczekiwania na święta. Przepis jest prosty, pierniczki są miękkie i długo zachowują swoją świeżość. Możemy je zrobić nawet kilka tygodni wcześniej i przechowywać w zamkniętym pojemniku. Spokojnie doczekają do świąt i jeszcze długo będą pyszne i świeże.

Czas przygotowania 1 godz. 20 min

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 150 g masła (lub margaryny)
  • 125 g cukru
  • 125 g płynnego miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka wody
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki słodkiej, płynnej śmietany

Lukier:

  • 10 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki przegotowanej wody
  • barwniki

Wykonanie:

Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.

Sodę oczyszczoną rozpuścić w 1 łyżce wody. Wmieszać z masą miodową. Kolejno dodać żółtka i wymieszać.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą miodową i zagnieść ciasto. Na końcu dodać śmietany tak, aby powstało jednolite ciasto.

Ciasto można rozwałkować od razu. (Można również ciasto wstawić do lodówki i rozwałkować później.) Rozwałkować na posypanym mąką blacie, nie za cienko, na ok. 5- 7 mm.

Z ciasta wykrawać foremkami dowolne formy.

Piec w nagrzanym piekarniku około 9-10 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.Lukier robimy z cukru pudru i wody  mieszając łyżką, aż do połączenia się składników. Dobieramy ilość płynu tak, aby lukier osiągnął pożądaną konsystencję. Dobry lukier jest biało szklisty, dosyć gęsty, ale cały czas lejący.

Pierniczki polukrować i ewentualnie posypać posypką cukrową.

Przechowywać najlepiej w szczelnych metalowych puszkach.

Smacznego!



Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze