Ciekawy przepis na muffinki z truskawkami. Składniki suche połączone z mokrymi, w połączeniu z truskawkami tworzą rewelacyjne muffiny, które utrzymują długo świeżość i wilgotność.
Z przepisu wychodzi około 15 muffinek
Czas przygotowania 40 min
Składniki:
- 430 g truskawek
- 110 g roztopionego masła
- 70 ml mleka
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej (tortowej)
- 200 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Opcjonalnie:
- 400 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
- 40 g cukru pudru
- truskawki do dekoracji
Wykonanie:
Z truskawek pozbywamy się szypułek, opukujemy je i osuszamy. Następnie bierzemy 130 g truskawek i blendujemy je. Do zblendowanych truskawek dolewamy mleko i wszystko mieszamy. Do oddzielnej miski wlewamy roztopione, przestudzone masło, jajka i dolewamy zblendowane truskawki z mlekiem. Wszystko mieszamy, tylko do połączenia się składników.
W następnej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie dodajemy płyny, które wcześniej przyszykowaliśmy i wszystko mieszamy. Niezbyt długo, do połączenia się składników. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę truskawki i znowu mieszamy, tak chwilkę, aż masa oblepi truskawki.
Papilotki wkładamy do foremek, a następnie ciasto łyżeczką nakładamy do ¾ wysokości. Foremkę wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez około 25 – 30 min. Pamiętajmy, że piekarnik, piekarnikowi nie równy i przed wyciagnięciem babeczek patyczkiem sprawdźmy czy są upieczone. Po upieczeniu i wyjęciu muffinek z formy studzimy je.
Takie muffiny możemy udekorować bitą śmietaną, polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis video