Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne. Piekły go nasze babcie i mamy. A teraz my idziemy ich śladami. Ciasto wydaje się być skomplikowane, a takie nie jest. Proste w zrobieniu ciasto kruche wypełnione prostą, ale jakże smakowitą masą czekoladową. Samym widokiem zachęca do zjedzenia w ten świąteczny czas.
Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej (tortowej)
- 250 g margaryny
- 150 g cukru
- 4 żółtka jaj
- 1 łyżka śmietany (18%)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę czekoladową:
- 300 ml śmietany kremówki (30%)
- 2 czekolady mleczne lub gorzkie (2 x 100 g)
Dodatkowo:
- 100 g dżemu brzoskwiniowego
- Rodzynki
- Płatki migdałowe
- Orzechy włoskie
- Skórka pomarańczowa kandyzowana
Wykonanie:
Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto kruche i łączymy je ze sobą. Możemy to zrobić siekając je nożem lub mikserem. Następnie, już dłońmi, zagniatamy ciasto i formujemy wałek. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na 1 godz.
Po godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na połowę. Jedną z połówek ciasta wykładamy na blaszkę o wymiarach 24 x 38 cm wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc spód mazurka. Ciasto nakłuwamy widelcem. Z drugiej połówki robimy dekoracje brzegów mazurka. Przygotowujemy wałeczki o średnicy około 7 mm, długości większej niż brzegi naszej blaszki do pieczenia. Bierzemy po dwa wałeczki i zwijamy wokół siebie. Układamy na brzegach ciasta, dopasowując do foremki. W razie konieczności przycinamy nożem. Pieczemy w temperaturze 180°C, używając grzałki góra i dół, przez około 20 min. Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. Następnie wyciągamy z blaszki i usuwamy delikatnie papier.
Masę czekoladową przygotowujemy podgrzewając w kąpieli wodnej śmietanę kremówkę, do której dodajemy czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną, ściągamy miseczkę i studzimy przez około 15 min.
Ciasto kruche, które wcześniej przygotowaliśmy, smarujemy dżemem brzoskwiniowym, rozprowadzając po całej powierzchni. Na to wylewamy masę czekoladową i zostawiamy na około 30 min, by masa lekko stężała. Dekorujemy mazurek wedle swoich upodobań np. płatkami migdałów, orzechami, rodzynkami, wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Przepis video
Witam, ile może stać taki mazurek? Jak go przechowywać? 🙂
Mazurek może być przechowywany przez kilka dni (szczelnie zamknięty) w lodówce. Przed podaniem najlepiej wyciągnąć go 30 min wcześniej. Pozdrawiam.
A czy ta czekolada stężeje
U mnie stężała 😀 Nie jest twarda jak czekolada, ale w sam raz i trzyma formę. Pozdrawiam.