zdjęcie ciasta

Malinowa słodycz

Malinowa słodycz. Nazwa mówi sama za siebie. Odrobina polskich słodkich, a jednocześnie kwaskowych malin, w otoczeniu pysznych herbatników maślanych. Ciasto na zimno zwieńczone puszystą warstwą bitej śmietany z serkiem mascarpone.

Czas przygotowania 40 min

Składniki na warstwę malinową:

  • 1 kg malin
  • 4 łyżki cukru
  • 2 galaretki malinowe (2 x 75 g)

Składniki na masę śmietanową:

  • 660  ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 100 ml wrzątku do rozpuszczenia żelatyny

Dodatkowo:

  • 2 paczki herbatników maślanych (2 x 250 g)
  • Płatki migdałów

Wykonanie:

Umyte maliny przerzucamy na patelnię i na małym ogniu podgrzewamy. Co jakiś czas mieszamy, a gdy puszczą soki dodajemy cukier. Doprowadzamy do zagotowania. Następnie wyłączamy gaz i dodajemy 2 galaretki malinowe. Dobrze mieszamy i studzimy. Masa długo stygnie więc, żebyśmy mogli dalej robić ciasto musi być tężejąca. Więc najlepiej, gdy masa zrobi się chłodniejsza, przelać do miski i wstawić do  lodówki.  Jeżeli nie lubimy w cieście pestek z malin musimy je przetrzeć przez sito. Ale musimy to zrobić przed dodaniem galaretek.

Blaszkę o wymiarach 24 x 38 cm wykładamy papierem do pieczenia, a na spód wykładamy herbatniki maślane. Na to wylewamy tężejącą masę z malin i przykrywamy następną warstwą herbatników.



Śmietanę kremówkę wyciągamy bezpośrednio przed ubijaniem z lodówki. Ubijamy mikserem na wysokich obrotach, a gdy śmietana zacznie robić się gęsta (jeżeli śmietana nie chce się ubić, to możemy dodać fixy do śmietany), zmniejszamy obroty miksera i dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone i wszystko ubijamy na sztywno. Na koniec dodajemy żelatynę. Wcześniej rozpuściliśmy ją w 100 ml wrzątku i wystudziliśmy (jeżeli żelatyna będzie za gorąca śmietana może się zważyć). Wszystko dobrze mieszamy, tak żeby żelatyna dobrze się wymieszała ze śmietaną.

Tak przyszykowaną masę wykładamy na herbatniki i wszystko ładnie równamy.

Wierzch posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

The recipe is in English in PDFPrzepis po angielsku

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Aneta
Aneta
4 lat temu

Robiłam kilka razy. Super przepis ?