Malinowa słodycz. Nazwa mówi sama za siebie. Odrobina polskich słodkich, a jednocześnie kwaskowych malin, w otoczeniu pysznych herbatników maślanych. Ciasto na zimno zwieńczone puszystą warstwą bitej śmietany z serkiem mascarpone.
Czas przygotowania 40 min
Składniki na warstwę malinową:
- 1 kg malin
- 4 łyżki cukru
- 2 galaretki malinowe (2 x 75 g)
Składniki na masę śmietanową:
- 660 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
- 250 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- 100 ml wrzątku do rozpuszczenia żelatyny
Dodatkowo:
- 2 paczki herbatników maślanych (2 x 250 g)
- Płatki migdałów
Wykonanie:
Umyte maliny przerzucamy na patelnię i na małym ogniu podgrzewamy. Co jakiś czas mieszamy, a gdy puszczą soki dodajemy cukier. Doprowadzamy do zagotowania. Następnie wyłączamy gaz i dodajemy 2 galaretki malinowe. Dobrze mieszamy i studzimy. Masa długo stygnie więc, żebyśmy mogli dalej robić ciasto musi być tężejąca. Więc najlepiej, gdy masa zrobi się chłodniejsza, przelać do miski i wstawić do lodówki. Jeżeli nie lubimy w cieście pestek z malin musimy je przetrzeć przez sito. Ale musimy to zrobić przed dodaniem galaretek.
Blaszkę o wymiarach 24 x 38 cm wykładamy papierem do pieczenia, a na spód wykładamy herbatniki maślane. Na to wylewamy tężejącą masę z malin i przykrywamy następną warstwą herbatników.
Śmietanę kremówkę wyciągamy bezpośrednio przed ubijaniem z lodówki. Ubijamy mikserem na wysokich obrotach, a gdy śmietana zacznie robić się gęsta (jeżeli śmietana nie chce się ubić, to możemy dodać fixy do śmietany), zmniejszamy obroty miksera i dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone i wszystko ubijamy na sztywno. Na koniec dodajemy żelatynę. Wcześniej rozpuściliśmy ją w 100 ml wrzątku i wystudziliśmy (jeżeli żelatyna będzie za gorąca śmietana może się zważyć). Wszystko dobrze mieszamy, tak żeby żelatyna dobrze się wymieszała ze śmietaną.
Tak przyszykowaną masę wykładamy na herbatniki i wszystko ładnie równamy.
Wierzch posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
The recipe is in English in PDFPrzepis po angielsku
Przepis video
Robiłam kilka razy. Super przepis ?